Uber peitteli jättimäistä tietomurtoa ja maksoi hakkereille varastettujen tietojen tuhoamisesta

Viestintävirasto: Uberilta todennäköisesti hakkeroitu myös suomalaisten tietoja.

Kyytipalvelu Uber on myöntänyt peitelleensä jättimäistä tietomurtoa, joka vaikutti palvelun miljooniin käyttäjiin. Yhtiö kertoi tiedotteessaan, että hakkerit saivat haltuunsa 57 miljoonaa Uber-kuljettajien ja asiakkaiden nimeä, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa viime vuonna.

Uberin mukaan tietomurron takana oli kaksi yhtiön ulkopuolista henkilöä. Tiedot vietiin kolmannen tahon pilvipalvelusta, jonne ne oli varastoitu. Hakkerit eivät päässeet käsiksi Uberin omiin järjestelmiin, yhtiö tiedotti.

Uberin mukaan murtautujat tunnistettiin ja yhtiö sai varmistuksen siitä, että he tuhosivat viemänsä tiedot. Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan Uber maksoi hakkereille 100 000 dollaria eli yli 85 000 euroa varastettujen tietojen tuhoamisesta.

Uberin tietoon hakkerointi tuli marraskuussa 2016. Mediatietojen mukaan yhtiön entinen toimitusjohtaja Travis Kalanick tiesi tietovuodosta.

Uber kertoo parantaneensa tietoturvaansa heti hakkeroinnin jälkeen.

Uber: Ei merkkejä asiakkaiden tietojen väärinkäytöksistä

Uberin mukaan ei ole löytynyt merkkejä siitä, että varastettuja tietoja olisi käytetty väärin. Yhtiö sanoo, että sen asiantuntijat eivät ole havainneet tietoturvapuutteen koskeneen matkojen sijaintitietoja, luottokorttinumeroita, pankkitilien numeroita, henkilötunnuksia tai syntymäaikoja.

Uberin asiakkaiden tietoja saatiin varastettua eri puolilta maailmaa. Tietomurron suuruuden takia Suomen Viestintävirasto pitää todennäköisenä, että kyytipalvelu Uberista on hakkeroitu myös suomalaisten tietoja.

Virasto ei ainakaan toistaiseksi aloita tietomurrosta suurempaa selvitystä, koska Uberin kertoman mukaan vuodetut tiedot eivät olleet arkaluontoisia.

– Tiedoissa ei ole ollut esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksia, luottokorttitietoja tai salasanoja, kertoi viraston erityisasiantuntija Lasse Laukka STT:lle.

Suomen Uber kertoo käyvänsä aktiivista keskustelua viranomaisten kanssa.

– Tällä hetkellä, kun tämä prosessi on kesken, emme voi vielä antaa yksityiskohtaisempia tietoja, Suomen Uberin viestinnästä vastaava Outi Karonen kertoi STT:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viestintävirasto: Uberilta todennäköisesti hakkeroitu myös suomalaisten tietoja

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia