Uhkaako taantuma jo meitä? – Näitä merkkejä ekonomistit seuraavat

Suomalaiset ovat saaneet nauttia talouskasvun auvosta jo kolmatta vuotta. Yhdysvalloissa sen sijaan nousukausi on jo pian historiallisen pitkä. Varmaa on, että nousukautta seuraa aina laskukausi. Kysymys kuuluukin, ovatko parhaat kasvuvuodet jo nyt ohi? Onko Suomen talouden taivaanrannassa havaittavissa jo myrskypilviä? Keräsimme merkkejä, joiden avulla tavallinen tallaajakin voi seurata enteitä suhdanteen kääntymisestä. Kiinnostavia indikaattoreita listasivat Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja sekä Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

1 Luottamus

Erilaiset suhdannekyselyt, kuten kuluttajien ja teollisuuden luottamus, ovat hyviä ennustajia ainakin lyhyen aikavälin talouskasvulle.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän Keskusliiton heinäkuussa tekemässä Suhdannebarometrissä suomalaisyritysten näkymät olivat edelleen varovaisen myönteisiä, tosin näkymät olivat hieman tasaantuneet alkukesän aikana.

Teollisuuden tilauskanta on selvästi tavanomaista parempi. Sama viesti toistui tuoreessa Suomen Yrittäjien Pk-yritysbarometrissä. Myös suomalaisten kuluttajien luottamus talouteen on yhä vankalla tasolla. Yhdysvalloissakin kuluttajien luottamus on edelleen keskimääräistä korkeammalla, vaikkakin se on laskenut alkuvuodesta.

2 Rahoitusmarkkinat

Pasi Kuoppamäen mukaan rahoitusmarkkinat pyrkivät ennakoimaan talouskasvua tai -taantumaa. Yksi mittari ovat osakekurssit. Kun talouden näkymät ovat hyvät, osakekurssit nousevat. Jos on aihetta huoleen, ne laskevat.

Yhdysvalloissa pörssien indeksit huitelevat historiallisesti korkeimmissa luvuissa koskaan, myös Helsingin pörssin OMX-indeksi on jo viime vuonna ylittänyt maagisen 10 000 pisteen rajan. OMX kävi yli 17 500 pisteessä ennen 2000-luvun alun IT-kuplaa ja ennen finanssikriisiä 12 500 pisteessä. Osakkeiden arvostus edellyttää hyvää tuloskehitystä jatkossakin, mutta kuplaa ei ole Kuoppamäen mukaan kuitenkaan ainakaan vielä näkyvissä.

3 Yhdysvaltojen talouden pitkä nousukausi ja mahdollinen ylikuumeneminen

Yhdysvalloissa nousukausi on nyt jo toiseksi pisin sodan jälkeisenä aikana. Maan bruttokansantuote kasvaa jatkuvasti ripeää noin kolmen prosentin vauhtia. Samaan aikaan maan finanssipolitiikka on erittäin keveää.

– Lyhyellä aikavälillä toimet nopeuttavat talouskasvua. Pidemmällä aikavälillä on vaikea sanoa, mitä tästä seuraa. Yhdysvalloissa alkaa olla täystyöllisyys. Jos tässä vaiheessa tuetaan voimakkaasti talouskasvua, siitä voi seurata palkkojen ja hintojen nousua eli talouden ylikuumenemista, Kajanoja analysoi.

Yhdysvaltain keskuspankki pyrkii kuitenkin tasoittamaan talouskasvua nostamalla ohjauskorkoa rauhalliseen tahtiin ja estämään näin ylikuumenemisen. Pelko Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta ei toistaiseksi näytä toteutuvan suuressa mittakaavassa.

4 Korkokäyrän loiveneminen

Tilanne, jossa pitkät korot kiepsahtavat lyhyitä korkoja matalammalle tasolle, on Kuoppamäen mukaan yleinen taantuman merkki.

Korkokäyrä on tasoittunut sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, mutta pitkät korot ovat kuitenkin edelleen korkeammalla kuin lyhyet. Pitkien korkojen lasku ennakoi sitä, että tulevaisuudessa taloudessa ei nähdä kovia kasvu- tai inflaatio-odotuksia.

Tällä hetkellä kolmen kuukauden euribor on noin -0,3 prosenttia, kun 12 kuukauden euribor taas on noin -0.17. Suomen valtion 10 vuoden velan korko on noin 0,6 prosenttia.

5 Euroalueen riskit

Tällä hetkellä Euroalueen suurimmat riskit keskittyvät Italiaan. Epävarmuutta aiheuttaa Italian poliittinen tilanne ja se mahdollisuus, että Italian valtion lainojen kaupaksi käyminen saattaisi vaikeutua tulevaisuudessa.

– Nyt näyttäisi, että tämä on nimen omaan Italiaa koskeva ongelma, mutta Italia on iso maa. Jos siihen kohdistuu epävarmuutta, se on helposti koko euroalueen ongelma, Kajanoja sanoo.

6 BKT kasvaa tänä vuonna noin 2,8 prosenttia

Elinkeinoelämän Keskusliiton kesäkuussa julkaistun talouskatsauksen mukaan Suomen talous jatkaa pirteää kasvua. Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,8 prosenttia edellisvuoteen nähden. EK kirjoittaa, että suhdannekyselyjen perusteella on ilmeistä, että vuonna 2018 kasvu jatkuu. Ennustelaitosten kesäiset BKT:n kasvuarviot kuluvalle vuodelle olivat keskimäärin noin 2,7 prosenttia. Vuonna 2019 ennustetaan runsaan kahden prosentin kasvua.

Suomen investoinnit olivat vuonna 2017 noin 4 prosenttia suuremmat kuin vuotta aiemmin.

Myös vuonna 2018 viennin volyymin ennustetaan kasvavan.

7 Taantumaa tulee ennustamatta

Kajanoja toteaa, että taloustaantuma tulee yleensä aina suunnasta, jota ei osata ennustaa.

– Jos talouskriisit osattaisiin ennustaa, niitä ei tulisi. Ne tulevatkin yleensä aina yllätyksenä, Kajanoja hymähtää.

Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisin edellä kaikki talouden indikaattorin näyttivät vahvoilta.

– Kriisi tulee yleensä suunnasta, joka on tunnistettu, mutta jolle ei ole osattu laittaa riittävän suurta painoarvoa. Yhdysvaltain subprime-lainoista ajateltiin, että ne eivät olisi niin iso asia, myös Kuoppamäki sanoo.

Vanhoihin kriiseihin osataan jo hänen mukaansa varautua ja politiikkaa tehdä niin, että ne eivät toistu.

Lopulta roskalainat kaatoivat kuitenkin USA:ssa suuren investointipankin, ja kriisi levisi myös Eurooppaan. Suomen vienti ja bruttokansantuote romahtivat.

Suomessa talouskasvua on ollut vaivaiset kolme vuotta. Se ei tarkoita kuitenkaan, että Suomi saisi nauttia kasvusta pitkään.

– Me pääsimme valitettavasti mukaan maailmantalouden nousuun vähän jälkijunassa. Se ei tarkoita, että lähtisimme laskuunkin vuosia myöhemmin kuin muut, Kuoppamäki huomauttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .