Ulkomaiset hotelliketjut laajentavat Suomessa – lisää voi olla tulossa

S-ryhmä hyökkää takaisin - tutkailtavana Tukholma ja lisähotelleja Pietariin.

Kilpailu hotellialalla on kiristymässä. Ulkomaiset ketjut laajentavat Suomeen ja kotimaiset ketjut vastaavat kilpailuun.

– Kilpailu varmasti kiristyy. Suomi on houkutteleva kohde investoinneille, mikä on hieno asia, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Suurin mullistus tapahtui, kun ruotsalainen Scandic kertoi kesäkuussa ostavansa Cumulus-hotelleista tunnetun Restelin. Jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät kaupan, Scandic nousee markkinaykköseksi ohi S-ryhmän.

Muista suurista avauksista ovat vastanneet norjalainen Clarion-ketju ja maailman suurin hotelliketju Marriott. Clarion on rakentanut ensimmäiset hotellinsa pääkaupunkiseudulle. Marriott kertoi hiljattain avaavansa hotellin Tampereelle vuonna 2019.

Hiltoneita on ollut Suomessa jo pitkään. Uusia tulokkaitakin on odotettavissa.

– Markkina on hyvin mielenkiintoinen kaikkinensa. Suomessa on hyvä vetovoima ja kasvuluvut ovat sellaisia, että ne vetävät ulkomaalaisia hotellioperaattoreja markkinoille, kertoo SOK:n hotelleista vastaavan Sokotelin toimitusjohtaja Jarkko Härmälä.

Myös Scandic Hotels Finlandin toimitusjohtajan Aki Käyhkön mukaan kansainväliset toimijat tutkivat paikkoja, joissa on kasvua, ja Suomen markkina on lähtenyt kasvuun pitkän suvantovaiheen jälkeen.

Hän uskoo, että Marriottin kaltaisilla tunnetuilla brändeillä on kykyä houkutella ulkomaisia asiakkaita.

– Kilpailun monimuotoistuminen Clarionin ja Marriottin myötä kiristää kilpailua entisestään, Käyhkö arvioi.

Lappi sanoo, että MaRan kotimaisten jäsenyritysten pitää nyt panostaa markkinointiin entistä enemmän.

Otollinen paikka tutkia

Suomalaisista ketjuista kansainvälisesti toimii S-ryhmä, jolla on Sokos-hotelleja Tallinnassa ja Pietarissa. Härmälän mukaan Sokotel tutkailee nyt, löytyisikö Tukholmasta mahdollisesti paikka uudelle hotellille. Pietarissa työn alle on jo valittu yksi alue.

Härmälä kertoo, että Tukholma on kasvava alue, turisteja virtaa ja on paljon suomalaisia yrityksiä, jotka toimivat Ruotsissa.

– Se on otollinen markkinapaikka tutkia.

Kasvu keskittyy Helsinkiin

Suomessa kasvu keskittyy voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, mutta myös Tampere ja eräät muut suuret kaupungit ovat kiinnostavia paikkoja.

– Helsinkiin mahtuu ilman mitään markkinahäiriöitä joka vuosi suuri noin 300-huoneinen hotelli lisää, Käyhkö sanoo.

Härmälän mukaan pääkaupunkiseutu on houkutteleva sen vuoksi, että lentoliikenne kasvaa muun muassa Aasiasta. Aasialaiset matkailijat myös pysähtyvät Helsinkiin entistä useammin.

Sokotelilla on meneillään kaksi suurta hotellihanketta pääkaupunkiseudulla. Tampereella on lisätty äskettäin kapasiteettia.

Scandicilla on puolestaan tulossa hankkeita Helsinkiin ja Turkuun.

Kotimaisetkin laajentavat reviirejään

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että samalla kun Suomeen on tullut ulkomaisia hotelli-investointeja, myös kotimaiset ketjut ovat laajentaneet reviirejään.

– Esimerkiksi Lapland Hotels, joka on toiminut aikaisemmin puhtaasti Lapissa, on avannut jo hotellit Tampereelle ja Ouluun ja on tulossa Helsingin Bulevardille, Lappi sanoo.

Hänen mukaansa buumi on kovin pääkaupunkiseudulla, mutta hotelleja ja kylpylöitä on tulossa muuallekin. Esimerkiksi Lapissa on vireillä paljon pienempiä hotellihankkeita.

SOK:n hotelliyhtiön Sokotelin toimitusjohtaja Jarkko Härmälä kertoo, että yhtiöllä on tarkoitus pitää asemansa Suomessa ja kehittää edelleen hotelliverkostoaan.

S-ryhmällä on Sokotelin hotellien lisäksi alueosuuskauppojen Sokos-hotelleja. Sokotelilla on Sokos-hotellien lisäksi Radisson Blu -ketjun hotelleja.

Scandicille 15 uutta paikkakuntaa

Scandic lisää Restelin ostolla merkittävästi omaa maantieteellistä kattavuuttaan Suomessa. Scandic Hotels Finlandin toimitusjohtaja Aki Käyhkön mukaan Scandic saa 15 uutta paikkakuntaa lisää verkostoonsa. Niihin ei olisi ollut järkevää rakentaa kokonaan uutta kapasiteettia.

– Pienempien kaupunkien kysyntä ei välttämättä kestäisi uutta hotellia.

Ennen kauppaa Restel oli Suomen toiseksi suurin ja Scandic kolmanneksi suurin hotelliketju Suomessa S-ryhmän hotellien jälkeen. Jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät kaupan, Scandic nousee ykköseksi. Kilpailuviranomaisten päätöstä odotetaan tämän vuoden puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.