Urpilainen: Rakenneuudistusten toimeenpanoa jatkettava

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) pitää tärkeänä, että rakenneuudistuksia viedään eteenpäin Suomen luottoluokituksen säilyttämiseksi.

Luottoluokittaja Standard & Poor's laski tänään arvionsa Suomen näkymistä negatiiviseksi. Aiemmin näkymät arvioitiin vakaiksi. Luottoluokitus säilyy kuitenkin parhaassa AAA-luokassa.

Urpilaisen mukaan arvio olisi voinut ollut huomattavasti negatiivisempi, jos kehysriihessä ei olisi tehty päätöksiä. Ministeri pitää kehysriihen päätöksiä välttämättöminä ja oikeina. Olennaista on nyt osoittaa, että tehdyt päätökset pannaan myös toimeen.

- Hallituksen ei ole syytä tehdä tämän päätöksen toimesta uusia päätöksiä, vaan toimeenpanna tehdyt päätökset, Urpilainen sanoo STT:lle.

Standard & Poor's perustelee arvion heikkenemistä Suomen pitkittyneellä taantumalla. Myös kasvunäkymiin ja rakennemuutoksien toimeenpanoon liittyy riskejä.

Luottoluokittaja arvioi Suomen talouskasvun huomattavasti aiempaa heikommaksi. Viime vuoden bkt:n kasvuksi arvioidaan nyt -1,4 prosenttia, kun vielä lokakuussa arvio oli -0,5 prosenttia.

Samalla kasvuodotukset lähivuosille ovat heikentyneet entisestään. Kansantuotteen odotetaan kasvavan vuosina 2014-2016 keskimäärin vain 1,0 prosenttia, kun aiempi arvio oli 1,4 prosenttia.

S&P:n uusi arvio Suomen taloudesta ei tarkoita, että valtion luottoluokitusta välttämättä todella laskettaisiin, sanoo OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen. Jos Suomen talous alkaa elpyä ja rakennepoliittiset toimet etenevät, luokitus voi säilyä ennallaan.

Heiskanen sanoo STT:lle, että matalampi luokitus merkitsisi lähinnä hieman korkeampia lainanhoitokustannuksia, mutta sen merkitystä ei ole syytä liioitella. Heiskasen mukaan kyseessä on kuitenkin selkeä viesti siitä, että talouspolitiikassa on syytä pitää kiinni niistä toimenpiteistä, mitä on hahmoteltu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.