Uuden veneveron valmistelu vielä levällään

Vielä on epäselvää, minkä kokoiset veneet veron piiriin joutuisivat.

Valmisteilla olevan uuden veneveron yksityiskohdista ei vielä ole selvyyttä. Hallitus päätti ensi vuoden talousarvioesityksessään, että rekisteröidyille veneille otetaan käyttöön vuosittain vero.

Hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöistä sanoo, että lähtökohtana on, että muut kuin rekisterissä olevat veneet säästyisivät verolta. Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen, minkä kokoiset veneet verotuksen piiriin joutuvat.

– Ymmärtäisin, että verotus koskisi vähempää määrää (veneitä) kuin mitä rekisteröintivelvoitteen piirissä on, Sandell sanoo.

Rekisteröityjä veneitä on tällä hetkellä noin parisataatuhatta. Kaikki veneet, jotka ovat joko vähintään 5,5 metriä pitkiä tai joiden moottoreiden teho on 20,4 hevosvoimaa tai enemmän, täytyy rekisteröidä.

Purjeveneet ovat usein rekistereissä, koska iso osa niistä on yli 5,5 metriä pitkiä. Toisaalta purjeveneissä on harvoin isoja moottoreita.

Sandellin mukaan on mahdollista, että purjeveneet jätetään verotuksen ulkopuolelle, jos vero määritellään esimerkiksi saastuttavuuden mukaan.

– Sitä täytyy nyt vielä selvittää, moottoritehosta on nyt puhuttu, mutta ei ole varmaa, koskeeko uusi vero esimerkiksi purjeveneitä, Sandell sanoo.

Vain veron suuruusluokasta on saatu poliittinen sopu.

– Poliittinen tahto on se, että vero nousisi moottoritehon mukaan ja suuruusluokka olisi 100:sta noin 300 euroon vuodessa.

Oman ongelmansa tuo keskenään erilaiset rekisteröintivaatimukset Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla vasta teholtaan yli 50 hevosvoimaa ylittävät veneet tulee rekisteröidä, joten Sandellin mukaan esimerkiksi purjeveneet yleisesti ottaen välttäisivät verot, sillä niissä ei ole niin isoa moottoria.

Veneilijät katsovat, että tasapuolista verotusjärjestelmää olisi mahdoton luoda.

– Lähdettiinpä moottoritehorajasta tai pituusrajasta, on vaikea saada tasapuolista verotusta, sanoo Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n veneilytoimikunnan puheenjohtaja Harri Sane.

Veneitä ja muun muassa kevyitä moottoriajoneuvoja koskevalla verolla hallitus tavoittelee 50:tä miljoonaa euroa valtion kirstuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.