Uudenlainen Pokémon-peli koukuttaa pelaajat liikkumaan

Pelit kehittyvät virtuaalisen todellisuuden suuntaan

Mobiilipeli Pokémon Go on noussut valtavaan suosioon maailmalla ja saanut pelaajat liikkeelle. Älypuhelimella pelattavassa pelissä liikutaan oikeassa ympäristössä etsien Pokémon-hahmoja. Peli hyödyntää puhelimen sijaintitietoja ja kameraa.

Nintendo on julkaissut Pokémon-pelin tähän mennessä Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Peli nousi nopeasti latauslistan kärkeen Androidin ja Applen sovelluskaupoissa. Viime viikolla julkaistun pelin suosio on ruuhkauttanut palvelimia, minkä vuoksi pelin julkaisu muissa maissa viivästyy.

Suomessakin pelataan jo peliä, vaikka sitä ei virallisissa sovelluskaupoissa olekaan saatavilla. Internetissä on yhteisösivu, jossa suomalaiset pelaajat jakavat kokemuksiaan ja kokoavat yhteen samalla seudulla asuvia pelaajia.

Koukuttava yhdistelmä

Pokémon Go -ilmiö näkyy puhelinta tuijottavien pelaajien vaelteluna kaduilla ja puistoissa, kertoo uutistoimisto AFP. Pelihahmojen jahtaajat ovat päätyneet toisinaan luvattomiinkin paikkoihin. Yhdysvalloissa ja Australiassa poliisi on varoittanut pelaajia tunkeutumasta rakennuksiin, jotka eivät ole julkisia.

Peliä pelataan paitsi kaupunkien vilinässä myös jopa sota-alueella. The Verge -lehti kertoo amerikkalaissotilaasta, joka jakoi Facebookissa ruutukaappauksen pelistä. Hän kertoo napanneensa ensimmäisen pokémoninsa Mosulissa Irakissa. Sotilas sanoo koukuttuneensa peliin käydessään Yhdysvalloissa.

Miksi Pokémon-pelistä sitten tuli niin valtavan suosittu? Yhden selityksen antaa analyytikko Tero Kuittinen BGR-sivustolla. Hän huomauttaa, että Nintendoon liittyy monella nostalgisia tunteita ja toisaalta paikkatietoihin perustuva peli aiheuttaa kollektiivista riippuvuutta.

– Ehkä tämä harvinainen yhdistelmä vaadittiin tämän mittaluokan kultakaivokseen? Kuittinen arvelee.

Virtuaalinen todellisuus on tulevaisuutta

Pelintekijät hakevat jatkuvasti uusia lähestymistapoja peleihin, sanoo OP:n analyytikko Hannu Rauhala.

– Kilpailu on kovaa, ja aina tällaiset uudet lähdöt herättävät mielenkiintoa.

Rauhalan mukaan Pokémon Go edustaa kuitenkin vasta ensi askeleita.

– Seuraava, mitä peliteollisuudessa odotetaan isommaksi buumiksi, on virtuaalirealiteettipelit.

– Se muuttaa kaiken, Rauhala sanoo. Hän maalaa kuvaa pelimaailmasta, jossa pelaaja on muun muassa virtuaalilasien avulla sisällä pelissä. Hän liikkuu ja kääntyilee fyysisesti mutta näkee vain pelimaailman – ei ympäröivää todellisuutta.

Toistaiseksi tekniikka aiheuttaa rajoitteita virtuaalisen todellisuuden toteuttamiseen. Rauhala ei pidä sitä kuitenkaan suurena hidasteena, sillä tekniikka kehittyy.

– Totta kai se, mitä on järkevää toteuttaa, on asia erikseen. Ja se, millä tavalla kuluttajat ottavat vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.