Uusi kaivoslaki uhkaa kasvattaa lupahakemusten pinoa

Ennätyspitkiksi venyneille kaivoslupahakemusten käsittelyajoille ei näy helpotusta uuden kaivoslain myötä. Laki tulee voimaan kuunvaihteessa.

Tällä hetkellä valtaushakemusten käsittely kestää jopa kaksi vuotta, kun esimerkiksi Ruotsissa hakemukset käsitellään muutamassa kuukaudessa.

Hakemusten käsittely on jo aiemmin pitkittynyt valtausalueiden suuren koon ja hakemusten määrän kasvun takia.

Uusi laki tuo vielä lisää mutkia matkaan, kun kaivoshankkeiden lupakäsittelyt siirtyvät työ- ja elinkeinoministeriöltä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille Rovaniemelle. Samalla myös lupamenettelyt muuttuvat.

Organisaatiomuutos on suuri ja sopeutumiseen menee aikaa.

- Kahden kaivoslain ja kahden organisaation yhteensovittaminen vie arviolta 2-3 vuotta, jonka ajan prosessi hidastuu entisestään, uskoo aluejohtaja Risto Pietilä Geologian tutkimuskeskuksesta.

Pitkään valmisteltu uusi kaivoslaki on ollut suuri pettymys kotimaisille kaivosyrittäjille. He ovat yksimielisiä siitä, että uusi laki heikentää pienten kaivosyritysten mahdollisuuksia toimia Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

Uudet matkustusrajoitukset purevat – Finnair vähentää vuoroja

Alko hyötyi koronasta – myynti kasvoi huimasti

Fortum tulee Jyväskylän seudun jätekierrätykseen – Yhteistyö Mustankorkean tytäryhtiön kanssa tavoittelee yritysasiakkaita

Yksi Jämsän tunnetuimmista vaateliikkeistä aloitti loppuunmyynnin: "On suuri ilo palvella toista ihmistä hyvin" – liike ehti palvella paikkakunnalla 86 vuotta

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.