Uusi keksintö ratkaisee arjen ongelman

Onko muuramelainen Harri Tiainen, 32, keksinyt jotakin sellaista, jota suuret elektroniikkavalmistajat eivät ole vielä tehneet?

Tiainen suunnitteli BrightCharger-laturin, joka katkaisee automaattisesti sähkövirran syötön, vaikka mobiililaite unohtuisi pistokkeeseen. Tiaisen mukaan yksinkertaisen keksinnön avulla maailman energiankulutusta voitaisiin vähentää merkittävästi. Hän jätti keksinnöstään patenttihakemuksen viime helmikuussa.

Älypuhelinta, läppäriä ja tablettitietokonetta tulee usein pidettyä aivan liian pitkään, kuten yön yli latauksessa. Tai sitten laturi unohtuu pistokkeeseen. Tiainen yhdisti mobiililaitteen laturin, ledivalon ja munakellon. Keksinnön tuloksena syntyi laturi, jota Tiainen väittää maailman energiatehokkaimmaksi.

– Mobiililaitteiden akuilla on vain tietty laskennallinen latausaika. Miksi tuhlata sitä? Kaikki ylimääräinen latauksessa pitäminen aiheuttaa sekä mobiililaitteen akun että laturin ylikuumenemista, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan muissa markkinoilla olevissa malleissa sähkövirran syöttö jatkuu vähintään niin pitkään kuin laite on laturissa ja vielä sen jälkeenkin ainakin ylläpitovirran verran, jos laturi jää kiinni sähköpistokkeeseen.

– Tätä laturia käyttäessä ei haittaa, vaikka mobiililaite tai laturi unohtuisivat yöksi lataukseen. Mobiililaitteen lataus ja myös laturin ylläpitovirta sammuvat silloinkin itsestään. Jäljelle jää ledillä toimiva yövalo, jonka sähkönkulutus on vain pieni murto-osa ylläpitovirrasta. Valo auttaa lataustilan havaitsemisessa ja helpottaa laturin löytymistä pimeässä, Tiainen selvittää.

Merkittävää energiansäästöä

Nettikeskustelussa arvioitiin tuoreeltaan perjantaina, että Tiaisen keksintö ei ole uusi, vaan vastaavanlaisia latureita on ollut käytössä vuosikymmeniä.

Erikoistutkija Matti Linnavuo Aalto-yliopiston Health Factorysta pitää kuitenkin Tiaisen keksintöä uutena.

– Idea on hyvä ja toteuttamiskelpoinen. Keksintö paneutuu asiaan, joka on yksittäistaloudelle pieni, mutta koko maan kannalta kyse on merkittävästä energiankulutuksesta.

Linnavuo huomauttaa, että nykyisetkin laturit kuluttavat hieman tehoa pistokkeeseen kytkettynä, vaikka puhelin tai tabletti itsessään on ladattu täyteen.

Tiainen etsii BrightCharger-laturilleen globaalia valmistajaa, joten laturi ei ole vielä kuluttajien ulottuvilla.

– Vain siten on mahdollista saavuttaa valtava energiansäästö, jota keksinnölläni tavoittelen. Haluan säästää laturillani energiaa maailmassa vähintään kuuden ydinvoimalan verran. Ydinvoimaloita ei kuitenkaan sammuteta muuten kuin maailmanvalloituksella. Tavoitteeni on muuttaa koko mobiililaitebisnestä tältä osin, Tiainen sanoo.

Keksijän tavoitteet ovat kaikin puolin korkealla.

– Toivon, että tästä laturista tulee ykkösvaihtoehto kaikille mobiililaitteiden valmistajille ja laturi on pian jokaisen mobiililaitteen käyttäjän ulottuvilla, Tiainen toteaa.

Aalto-yliopiston Linnavuon mukaan laitteen kaupallistaminen on kuitenkin erittäin hankalaa. Hän uskoo, että kaupallistaminen onnistuu vain, jos EU laatii latureille entistä tiukemmat vaatimukset, joilla pienennetään energiankulutusta.

– Kun keksijä saa patentin, hänen kannattaa ostaa lentolippu Brysseliin ja alkaa lobata siellä uutta EU-direktiiviä, hän opastaa.

Keksijä pikkupojasta asti

Tiainen on käytännössä ollut keksijä pikkupojasta lähtien, vaikka työskentelee nykyisin myös koneasentajana Valmetin paperikonetehtaalla Jyväskylässä. Idea uudesta laturista syntyi viime syksynä.

– Kyse ei ole ihan pienestä asiasta, sillä jo pelkästään internetiä käyttävien mobiililaitteiden määrän on arvioitu ylittävän tänä vuonna maapallon väkiluvun eli reilut seitsemän miljardia.

Tiainen on keksinyt aiemmin muun muassa rakentajia helpottavan Jakoteippi-mittausapuvälineen ja ilman painevettä ja sähköä toimivan Mökkisuihkun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.