Uusi satelliittivalvonta paljastaa ilmoittamattomat hakkuut valvovalle Metsäkeskukselle

Hakkuita valvova Suomen metsäkeskus kertoo tehostavansa toimintaansa satelliittiseurannalla. Laitoksen mukaan metsähakkuiden satelliittiseuranta on otettu käyttöön Manner-Suomessa tänä vuonna.

Saatavia tietoja verrataan metsänomistajien ja puunostajien tekemiin metsänkäyttöilmoituksiin. Menetelmä paljastaa esimerkiksi laiminlyödyt metsänkäyttöilmoitukset ja suojelukohteisiin tehdyt toimenpiteet.

Kaikista hakkuista on tehtävä metsänkäyttöilmoitus Metsäkeskukselle vähintään 10 päivää ennen hakkuuta tai erityisen tärkeän elinympäristön käsittelyä.

Metsäkeskuksen metsäjohtaja Anna Rakemaan mukaan satelliittiseuranta on käytössä Ruotsissa. Kun menetelmä otettiin siellä käyttöön vuonna 2003, ilmoitusten laiminlyöntejä havaittiin noin kymmenesosassa hakkuupinta-alasta. Ilmoittamattomien hakkuiden määrä väheni murto-osaan käyttöönottoa seuraavina vuosina.

Suomessa valvonta ei aiemmin ole ollut kattavaa. Rakemaan mukaan yleisesti arvioidaan, että metsälakia ja velvollisuutta laatia metsänkäyttöilmoitus noudatetaan varsin hyvin.

–  Vuoden 2018 menetelmän testialueilla havaittiin, että noin prosentista päätehakkuista puuttui metsänkäyttöilmoitus, Rakemaa kertoo sähköpostitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.