Uusi trendi jakaa piensijoittajien mielipiteitä – yhä useampi pörssiyhtiö maksaa osinkoja erissä

Ainakin 20 pörssiyhtiötä on hajauttanut tai hajauttamassa osingonmaksuaan.

Osingon maksaminen useammin kuin kerran vuodessa yleistyy myös Suomessa. Ennätysmäärä pörssiyhtiöitä on hajauttanut tai hajauttamassa osingonmaksuaan. Uutissuomalaisen selvityksen mukaan tällaisia yhtiöitä on Helsingin pörssin päälistalla ainakin 20.

– Se on yleistynyt nopeasti, muutamassa vuodessa. Siitä tulee trendi. Uskon, että vielä on niitä, jotka seuraavat muiden kokemuksia ja harkitsevat asiaa, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Lounasmeren mukaan ilmiö on tuttu etenkin Pohjois-Amerikassa. Taustalla ovat alun perin suursijoittajien toiveet.

– Ruotsissa ja Ranskassa osingonjakoa hajauttavia yrityksiä löytyy, Saksassa ei ilmeisesti ollenkaan, Lounasmeri kertoo nopean Eurooppa-kyselykierroksensa tuloksista.

Uutissuomalaisen haarukoimista 20 yhtiöstä 18 jakaa osingonmaksuaan tänä vuonna. Yksi yhtiö on hajauttanut pitkään, mutta ei maksa osinkoa tänä vuonna lainkaan, ja yksi hajautti viime vuonna mutta palaa yhteen kertaan tänä vuonna.

Yhtiöt maksavat joko osinkoa kertyneistä voittovaroista tai pääomanpalautuksia vapaan oman pääoman rahastosta. Ne verotetaan nykyään samalla tavalla. Osingonmaksun hajauttajiksi ei lasketa lisäosingon maksajia.

Yhteensä pörssin päälistalla on 132 yhtiötä.

Muutama neljä kertaa vuodessa

Hajauttajat maksavat osinkoa ja/tai pääomanpalautusta tyypillisesti kerran keväällä ja kerran syksyllä. Poikkeuksia ovat Ovaro Kiinteistösijoitus (aiemmin Orava Asuntorahasto) ja Citycon – molemmat ilmiön uranuurtajia Suomessa – sekä Nokia.

Ovaro Kiinteistösijoitus listautui Helsingin pörssiin syksyllä 2013, ja se on alusta asti maksanut osinkoa neljä kertaa vuodessa. Viime vuodelta se ei kuitenkaan maksa sitä lainkaan eikä maksanut toissavuodeltakaan.

Citycon siirtyi neljännesvuosiosinkoihin vuonna 2016, ja Nokia on siirtymässä niihin tänä vuonna.

– Moni kiinteistöyhtiö eritoten Yhdysvalloissa maksaa osinkoa neljännesvuosittain, mikä takaa osakkeenomistajille tasaisen ja ennustettavan osinkovirran, kertoo Cityconin sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Mikko Pohjala.

– Lisäksi neljännesvuosittainen osingonmaksu helpottaa yhtiön kassanhallintaa, sillä yhtiön ei tarvitse varautua kerran vuodessa maksettavaan isoon osinkoon.

Viisi lisää tänä vuonna

Uusimpina osingonmaksun hajauttajiin ovat tänä vuonna liittymässä Nokian lisäksi ainakin Ilkka, Olvi, Kesko ja Metso.

Metson sijoittajasuhdejohtaja Juha Rouhiainen perustelee asiaa samansuuntaisesti kuin Cityconin Pohjala.

– Yhtiön kassan ja kassavirran hallinnan kannalta on helpompaa maksaa yhteensä 180 miljoonan euron osingot kahdessa 90 miljoonan euron erässä. Lisäksi useat sijoittajat pitävät siitä, että heille tulee kassavirtaa tasaisemmin vuoden aikana, hän sanoo.

Neo Industrial puolestaan siirtyi viime vuonna kahteen osingonmaksuun mutta palasi tähän vuonna yhteen.

– Tänä vuonna osinkoa maksetaan viime vuoden heikon tuloskehityksen takia vain 0,02 euroa osakkeelta. Yhtiön kassavirran hallinnan kannalta saattaa olla mielekästä jakaa osingon maksu kahteen osaan silloin, kun osinkoa maksetaan verrattain paljon, kertoo Neo Industrialin toimitusjohtaja Ralf Sohlström.

Piensijoittajat kahta mieltä

Pörssisäätiön Lounasmeren mukaan piensijoittajien mielipiteet osingonmaksusta erissä jakaantuvat.

– Osa haluaa osinkoja kerran vuodessa ja osa useammin, hän sanoo.

Moni on tottunut siihen, että kerralla saa kaiken ja voi miettiä, mitä rahoilla tekee. Osingonmaksun viivästyminen harmittaa.

Osa taas pitää ilmiön hyvistä puolista. Kun osinkoja tulee useammin, oma toimeentulo helpottuu tai rahojen uudelleensijoittamista voi helpommin hajauttaa ajallisesti.

Lounasmeri muistuttaa, että hyvä puoli on myös se, että osingon maksaminen useammassa erässä tasaa kurssireaktioita. Yleensä kun osinko irtoaa osakkeesta, osakkeen pörssikurssi laskee osingon verran.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .