Uusi tukijärjestelmä panee kaiken uusiutuvan energiantuotannon kilpailemaan samalta viivalta

Tuen kustannukset painuvat selvästi aiempaa pienemmiksi.

Suomalaiset uusiutuvan energian tuottajat pääsevät kilpailemaan valtion tuesta kaikkiaan kahden terawattitunnin vuosituotannolle. Tukitaso määräytyy tarjousten perusteella, joten tukiin käytettävä rahasumma ei ole vielä tiedossa.

Tukia voi hakea uusille uusiutuvan energian hankkeille, vesivoimaa lukuun ottamatta. Mukaan voi ehdottaa yhtä hyvin esimerkiksi tuuli- kuin biokaasuvoimalaa. Hinta ratkaisee, mille hankkeille tuet ohjataan.

Malli korvaa nyt käytössä olevan syöttötariffijärjestelmän, jonka tuet ovat enimmäkseen menneet tuulivoimalle. Tuulivoiman tuotanto on kasvanut voimakkaasti, mutta sen osuus on edelleen hyvin pieni Suomen sähköntuotannosta: viime vuonna vajaat neljä prosenttia. Syöttötariffitukia maksetaan kuitenkin vielä pitkään, sillä ne ovat voimassa 12 vuotta.

Tukijärjestelmää koskeva lakiesitys on määrä saada käsiteltyä eduskunnassa vielä tänä vuonna. Koska kyse on valtiontuesta, on järjestelmä hyväksyttävä myös EU-komissiossa. Tähän menee arviolta ainakin puoli vuotta, mahdollisesti vuosikin, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Anja Liukko.

Sähkön hinnan nousu leikkaa tukia

Tavoite on, että ensimmäinen hakukierros saataisiin järjestettyä jo ensi vuonna.

– Hankkeiden pitää olla uusia ja aika valmiita. Pelkkä Powerpoint-esitys ei riitä, vaan pitää olla luvat ja kaavoitus kunnossa, Liukko sanoi STT:lle.

Järjestelmän kustannuksista ei ole vielä tietoa.

– Kaikki kyselevät kustannuksista, mutta tarjouskilpailu ratkaisee, millaiseksi kustannukset muodostuvat. Lisäksi sähkön markkinahinnan kehitys on kustannusten kannalta oleellinen. Tukitaso leikkaantuu, kun sähkön markkinahinta nousee, Liukko sanoi.

Oletus on kuitenkin, että uudesta mallista tulee syöttötariffijärjestelmää kustannustehokkaampi.

– Me voimme vain laskea eri oletuksilla. Olemme päätyneet siihen, että kustannus koko aikana (2020–2035) jäisi alle tämän nykyisen syöttötariffijärjestelmän vuosikustannuksen.

Talouskasvun virkistyessä odotus on, että myös sähkön hinta kääntyy taas nousuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.