Uusien asuntojen hinnat kipusivat koko maassa alkuvuonna – ekonomisti ennakoi kevään kauppamääriin romahdusta

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat alkuvuonna selvästi paitsi pääkaupunkiseudulla myös muualla Suomessa, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Tammi-maaliskuussa hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla noin neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Muualla maassa nousua kertyi 5,6 prosenttia. Esimerkiksi Helsingissä uuden, vuokratontilla sijaitsevan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli noin 5  560 euroa ja omalla tontilla sijaitsevan runsaat 7  500 euroa.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla kaksi prosenttia ja muualla maassa laskivat hieman.

Tilastokeskus kertoo, että kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen vanhojen osakeasuntojen kaupat vähenivät maaliskuussa noin kaksi prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Helmikuussa kauppoja tehtiin kymmenisen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kaiken kaikkiaan tammi-maaliskuussa vanhojen rivi- ja kerrostaloasuntojen kauppa väheni kuudella prosentilla vuoden takaiseen verrattuna. Samana aikana uusien asuntojen kauppa piristyi peräti viidenneksellä.

Alhainen korkotaso tukee asuntomarkkinoita

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että asuntomarkkinoilla on nyt odottava tunnelma. Appelqvistin mukaan maaliskuun osalta ei ole havaittavissa vielä suuria vaikutuksia kauppamääriin tai hintoihin koronaviruspandemian vuoksi.

–  Vuodenvaihteen molemmin puolin nähdyn vahvan spurtin jälkeen vedetään nyt markkinoilla henkeä. Todennäköisesti huhtikuun osalta nähdäänkin jo selkeä jarrutus, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Appelqvist ennakoi kevään asuntokauppaan romahdusta. Hintojen suuri alentuminen vaatisi hänen mukaansa koronakriisin pitkistymistä ja esimerkiksi lomautusten muuttumista työttömyydeksi.

Hän huomauttaa, että aiempiin talouskriiseihin verrattuna asuntomarkkinat saavat tukea alhaisesta korkotasosta.

–  Todennäköisesti matalien korkojen aikakausi jatkuu vielä pitkään, mikä vähentää painetta pakkomyynteihin, joiden kautta asuntojen hintoihin voisi tulla tuntuvampaa laskua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.