Uusiutuvan energian käyttö kasvaa Keski-Suomessa

Jo puolet Keski-Suomessa kulutetusta energiasta on uusiutuvaa. Sen käyttö on kasvanut Keski-Suomessa 19 prosenttia vuodesta 2004 lähtien.

– Tämä on hieno uutinen, iloitsee kehittämispäällikkö Hannu Koponen Keski-Suomen liitosta.

Hän muistuttaa, että uusiutuvan energian osuuden lisääntyminen tarkoittaa myös fossiilisten polttoaineiden käytön vähenemistä ja on näin ilmastomyönteistä kehitystä.

– Paikallisen uusiutuvan energian tuotanto korvaa tuontienergiaa, jolloin maakuntaan jää enemmän taloudellisia hyötyjä ja työpaikkoja.

Viime vuonna maakunnassa kulutetusta energiasta 39 prosenttia oli paikallista uusiutuvaa energiaa.

Fossiilisen öljyn kulutus on laskenut Keski-Suomessa 14 prosenttia vuodesta 2004. Pääosa tästä laskusta selittyy sillä, että öljyä käytetään entistä vähemmän voima- ja lämpölaitoksissa sekä rakennusten lämmityksessä.

Kivihiilien merkitys Keski-Suomen energianlähteenä on vähäinen. Viime vuonna käytetystä energiasta vain 0,1 prosenttia tuotettiin kivihiilellä.

Turpeen osuus oli kymmenen prosenttia. Kiinteistöjen lämmityksessä maalämmön osuus kasvaa, vaikkakin se on yhä verrattain pieni.

Energian kokonaiskulutus Keski-Suomessa on 17,3 terawattituntia. Kokonaiskulutus on ollut hitaassa laskussa koko 2010-luvun.

Keski-Suomen energianhankinnan hiilidioksidipäästöt ovat tippuneet 16 prosenttia vuoden 2004 tasosta.

– Keski-Suomi on ilmastostrategiansa mukaisella kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisen uralla, Koponen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .