Uusyrityskeskus neuvoo koko ajan enemmän uusia yrittäjiä

Kun pesula-alan ammattilaiset Pasi Hokkanen, Juha Rautiainen ja Sirpa Välivaara päättivät viime keväänä perustaa yrityksen, moni asia askarrutti. Heinäkuussa avatun mattopesula Pesumestarien ensimmäinen puolivuotiskausi on kuitenkin vastannut yrittäjien odotuksia.

Kolmikko marssi uusia yrittäjiä liikkeelle auttavan Tuhansien Järvien Uusyrityskeskuksen pakeille, jossa käytiin läpi yrityksen liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma.

– Uusyrityskeskuksesta on ollut todella suuri hyöty. Se on ollut lähes korvaamaton. Saimme todella arvokasta tietoa ja neuvoa asioista, joita aloittava yrittäjä ei tiedä, Rautiainen sanoo.

Lähes puolet uusista yrityksistä saa neuvoja Uusyrityskeskukselta

Rautiaisen sanat eivät ole tilattu puheenvuoro, vaikka hänen näkemyksensä vastaa hyvin pitkälle Uusyrityskeskuksen tavoitteita. Viime vuonna keskuksella oli liki 900 uutta asiakasta, joista noin 450 on aloittanut tai on aloittamassa yritystoiminnan; työpaikkoja syntyy komeasti, 650–700. Lähes puolet Keski-Suomessa vuosittain perustettavista yrityksistä saa neuvoja Uusyrityskeskukselta.

– Määrä on pikku hiljaa kivunnut ylöspäin. Kasvu on vuosittain kymmenen prosentin luokkaa, toimitusjohtaja Sakari Oikarinen sanoo.

Niistäkin neuvontapalvelun käyttäjistä, jotka eivät perusta yritystä, monelle jäävät yritysidea ja oman firman perustaminen muhimaan.

– Monesti aika ei ole sopiva ja harvoin ensimmäinen liikeidea toimii, Oikarinen sanoo.

Hänen mukaansa yrityksen perustamista pohtivien suunnitelmat ovat, ehkä yllättäen, melko varovaisia.

– Täällä niistä tehdään rohkeampia. Työttömästä tai palkkatyöläisestä yrittäjäksi aikova on usein varovainen.

Oikarinen kannustaa ihmisiä tekemään enemmän kokeiluja.

– Niiden kautta löytyy uusia tarpeita ja uusia liiketoimintoja. Yrittäjällä pitää olla intohimoa, idealismia ja inhorealismia.

Neuvonnan pääpaino on liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman kehittämisessä sekä kannattavan liiketoiminnan edellytysten arvioimisessa. Henkilökohtainen neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista.

– Tapaamisen yhteydessä neuvomme myös yrityksen rahoitukseen, eri yritysmuotoihin, verotukseen, kirjanpitoon ja vakuutusturvaan liittyvissä asioissa, Oikarinen kertoo.

Uusyrityskeskuksessa sparraus alkaa ideakellarista, jossa osallistujat voivat esitellä oman ideansa tai vain tulla kuuntelemaan. Toisessa vaiheessa, jota kutsutaan oman yrityksen aamuksi, yrittäjäksi aikovaa sparrataan kuudessa tilaisuudessa. Sitten on vuorossa ABC-valmennustilaisuus, jonka jälkeen laaditaan liiketoimintasuunnitelma.

– Tulee helpommaksi kaikille, kun yritysidea kertaalleen tarkistetaan, Oikarinen sanoo.

Moni myös kokeilee liikeideansa toimivuutta ryhtymällä sivutoimiseksi yrittäjäksi.

– Meillä viidennes kaikista aloittaa sivutoimisena yrittäjänä, valtakunnan tasolla osuus lähentelee kolmannesta.

Yksi keino aloittaa ammatinharjoittaminen on toimiminen laskutusyritysten kautta. Vaikka omaa yritystä ei perustaisikaan, tässä mallissa toimitaan yrittäjämäisesti.

Oikarinen itse on nykyisin sivutoiminen yrittäjä. Yritysjärjestelyjä tekevä mies vaihtoi 20 vuoden päätoimisen yrittäjyyden uudenlaiseksi siirryttyään nykyiseen tehtäväänsä.

Toimintaa halutaan laajentaa

Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus toimii nyt pääosin Jyväskylän seudulla, mutta sillä on myös maakunnallisia toimintoja, sillä se antaa TE-toimistolle lausunnot Keski-Suomeen alueen starttirahahakemuksista. Se antaa lausuntoja myös erityisrahoitusyhtiö Finnveralle.

Halua toiminnan laajentamiseen löytyy.

– Viemme neuvontapalvelua mielellämme muuallekin Keski-Suomeen. Kehitysyhtiöt voisivat keskittyä toimiviin yrityksiin, Oikarinen sanoo.

Uusyrityskeskus vahvistui syksyllä kahdella työntekijällä. Nyt sen palveluksessa on viisi henkilöä.

Apua aloittamiseen

Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus

– Uusyrityskeskus tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yritystoimintaa suunnitteleville ja aloittaville yrittäjille Keski-Suomen alueella.

– Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus ry toimii Jyväskylän Yritystehtaalla entisessä juomatehtaassa. Jyväskylän Yritystehdas tarjoaa Jyväskylän seudulle sijoittuville yrityksille palvelua yritysideasta kasvuhautomoon saakka.

– Jyväskylän Yritystehtaassa ovat mukana Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Tuhansien Järvien Uusyrityskekus ry, Protomo, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Keski-Suomen TE-toimisto ja Suomen Yrityskehitys Oy.

– Yhdistyksen perustivat 20 vuotta sitten elinkeinoelämän yritykset, jotka antavat neuvojaan aloitteleville yrittäjille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät – USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

Kiinan talouskasvun hidastuminen jatkuu – heikoin vuosineljännes 27 vuoteen

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

Katso kuvasarja: Vaajakosken vesivoimalassa menossa laitoksen historian suurin remontti – voimala tehtiin 1940-luvun alussa kestämään, ja hyvin se on kestänytkin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.