Uutta vetoa ja lisää työtä perinteisellä tuotteella

Teknologiateollisuuden näkymät eivät ole erityisen hyvät, vaikka alan yritysten saamat tarjouspyynnöt ovat alkuvuonna olleet kasvusuunnassa. Alalta löytyy kuitenkin yrityksiä, jotka hakevat rajuakin kasvua. Yksi tällainen on Jyväskylän Jyskässä toimiva Sampo-Hydraulics, joka tähtää liikevaihtonsa kaksinkertaistamiseen seuraavien viiden vuoden aikana.

Yhtiö valmistaa hydraulimoottoreita ja rotaattoreita Black Bruin -tuotemerkillä. Tuotteen perusta on vanha, mutta sille haetaan lisää markkinoita uusista käyttökohteista. Toimitusjohtaja Pekka Karhumäen mukaan kasvunäkymät ovat vahvat, sillä vetävien traktoriperävaunujen käyttö maailmalla yleistyy metsä-, maatalous- ja maansiirtokäytössä.

Karhumäki tuli toimitusjohtajaksi loppuvuodesta 2014. Hänen johdollaan yhtiön toimintatapaa on suunnattu uusiksi. Karhumäen mukaan tuote on hyvä, mutta siitä on suomalaisella kustannustasolla tehtävä niin kilpailukykyinen, että isojen kansainvälisten toimijoiden kannattaa käyttää sitä.

Yhtään uutta työpaikkaa Jyskään ei tällä tietoa ole tulossa, vaikka liikevaihto kaksinkertaistuisi. Rekrytointitarvetta tosin syntyy eläköitymisten takia.

– Tavoite on saada täystyöllistettyä meidän sata työntekijäämme Jyskässä, Karhumäki sanoo.

Yrityksessä on ollut lomautuksia ja osa työntekijöistä tekee edelleen vajaata työviikkoa, mutta irtisanomisia ei ole ollut sitten vuoden 2010.

– Emme halua irtisanoa, vaan pyrimme pitämään kiinni työntekijöistämme. Arvostamme ja kunnioitamme ammattitaitoa, joka talossa on, hän korostaa.

Karhumäen mukaan tuottavuutta pitää pystyä parantamaan selvästi. Isoja investointeja ei tarvita, sillä tehtaan kapaisteetti riittää, vaikka tuotanto saataisiin tuplattua.

– Tarvitsemme uusia liikkeitä uusille markkinoille, joissa ei ole suoranaista kilpailijaa, hän kuvaa erikoistumisen tärkeyttä.

Kasvualueita voi löytyä esimerkiksi tietyömailla dumppereita korvaavista vedollisista vaunuista tai jättikuljetuksissa käytettävistä siirtolaveteista.

Nousuun vaaditaan toki maailmanmarkkinoiden piristymistä.

– Muutaman asiakkaamme liikevaihto on puolittunut viime vuosina, mutta nyt odotamme, että nousu alkaa, Karhumäki kertoo.

– Yhtiön onnistumisessa ei kuitenkaan ole kyse vain maailmantalouden vaihtelusta, vaan olemme tehneet paljon omia juttuja tuottavuuden oleelliseksi parantamiseksi. Todellinen tulosparannus tapahtuu kuitenkin kasvamalla.

Sampo-Hydraulicsin tulos on ollut tappiollinen, mutta Karhumäen mukaan pinnalle ollaan pääsemässä hyvää vauhtia. Liikevaihto on viime vuodet ollut noin 12 miljoonaa euroa.

Yrityksen kärkituote on Black Bruin On-Demand -voimansiirto. Siinä hydraulimoottorit asennetaan peräkärryn tai muun perässä vedettävän laitteen pyöriin. Kun peräkärryn pyörissä on veto, pystyy pienempikin ajoneuvo vetämään raskasta kuormaa. Näin esimerkiksi traktorin kokoa ei tarvitse kasvattaa, kun vetoa pannaan painon alle.

Sampo Hydraulicsin mukaan Black Bruinin voimansiirrolla yhdistelmän ohjattavuus paranee, aikaa ja polttoainetta säästyy ja raskaan kuorman kanssa pääsee kulkemaan hankalissakin paikoissa kuten vetisillä tai lumisilla pelloilla.

Black Bruin -tuotteita käyttävät kotimaassa esimerkiksi metsäkonevalmistajat John Deere ja Ponsse, metsäperävaunuja tekevä Kesla ja paalutuskoneita valmistava Junttan. Vientiasiakkaita ovat esimerkiksi amerikkalainen nosturivalmistaja Link-Belt, saksalainen juurikas- ja perunaharvesterien valmistaja Grimme sekä tanskalainen lietevaunuja valmistava Samson Agro.

Sampo-Hydraulics Oy: Valtaosa vientiin

Sampo-Hydraulics valmistaa Jyskässä hydraulimoottoreita ja rotaattoreita Black Bruin -tuotemerkillä.

Yrityksen liikevaihto on parin viime vuoden aikana ollut noin 12 miljoonaa euroa. Henkilöstöä yhtiöllä on noin 100.

Lähes 80 prosenttia tuotannosta menee suoraan vientiin. Suurimmat vientialueet ovat Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Etelä-Afrikka. Vientimaita on yhteensä yli 30.

Tuotteiden pääasiallisia käyttökohteita ovat maatalouskoneet ja -laitteet, rakennus- ja kaivoskoneet, tienrakennuskoneet sekä metsäkoneet ja -laitteet.

Sampo-Hydraulics Oy on tällä hetkellä osa Sampo-Rosenlew -konsernia. Talvella julkistettu yritysjärjestely, jonka mukaan intialainen Mahindra & Mahindra ostaa 35 prosenttia puimurivalmistaja Sampo-Rosenlewista, ei vaikuta Jyskän-tehtaan toimintaan. Yritysjärjestely on tarkoitus viedä loppuun kesäkuussa.

Konsernin pääomistaja on Jali Prihti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .