VM: Talous kääntyy 1,2 prosentin kasvuun ensi vuonna

Valtiovarainministeriön tuoreen arvion mukaan Suomen talous ei kasva lainkaan tänä vuonna, mutta kääntyy nousuun ensi vuonna 1,2 prosentin vauhdilla.

Ministeriön mukaan talouden nousua vetävät sekä maailmantalouden piristyminen että kotimaisen kysynnän hienoinen kasvu. VM arvioi, että myös työttömyys alenee ensi vuonna.

Ministeriö on heikentänyt talousennustettaan kesäkuusta, jolloin tälle vuodelle povattiin pientä 0,2 prosentin nousua ja ensi vuodelle 1,4 prosentin kasvua.

Kuluttajahintojen nousutahti kiihtyi elokuussa 1,1 prosenttiin vuodentakaisesta. Tilastokeskuksen mukaan inflaatiota kiihdyttivät elokuussa eniten vuokrankorotukset, tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien vähittäishintojen sekä ravintola- ja kahvilapalvelujen kallistuminen. Sen sijaan varsinkin vaatteet ja viihde-elektroniikka halpenivat.

Heinäkuusta elokuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,1 prosenttia. Inflaation lievän kiihtymisen aiheutti Tilastokeskuksen mukaan lähinnä kurkun ja tomaatin kallistuminen.

Euroalueen inflaatio hidastui elokuussa ennakkotietojen mukaan 0,3 prosenttiin heinäkuun 0,4 prosentista. Suomen vastaavalla tavalla laskettu inflaatio oli elokuussa 1,2 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana esimerkiksi omistusasumista, rahapelejä taikka ajoneuvoveroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.