VTV: Julkinen talous tasapainoon ensi vuonna, kestävyysvaje ei ole kadonnut –    "Pidämme tärkeänä, että rakenteellisia uudistuksia jatketaan"

Julkinen talous saadaan tasapainoon ensi vuonna, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Kehitystä on tukenut erityisesti vuonna 2016 virinnyt talouskasvu.

Hallituksen asettamat vaalikautta koskevat tavoitteet ollaan VTV:n mukaan saavuttamassa julkisen talouden rahoitusaseman tasapainottamisen ja velkasuhteen pienentämisen osalta.

Kestävyysvajemurheet eivät kuitenkaan ole hävinneet mihinkään. Viraston mukaan julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyysvaje ei ole kadonnut vaalikauden aikana, mutta se on pienentynyt, kun lyhyen aikavälin näkymä on parantunut.

–  Pidämme tärkeänä, että tulevalla vaalikaudella jatketaan rakenteellisia uudistuksia, joiden tavoite on vähentää kestävyysvajetta. Sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden uudistaminen taloudellista kestävyyttä painottaen tarjoaa merkittävää tukea tälle työlle, VTV:n finanssipolitiikan tarkastuspäällikkö Matti Okko sanoo tiedotteessa.

Syyskuussa valtiovarainministeriö arvioi, että kestävyysvaje on reilut kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euroissa tämä tarkoitti noin 7,5 miljardin euron kestävyysvajetta. Valtiovarainministeriö julkistaa seuraavan arvion kestävyysvajeesta poikkeuksellisesti jo tässä kuussa.

Suunnitelmat ja tavoitteet perattavana vaalikausiraportissa

VTV tarkasteli uudessa finanssipolitiikan valvonnan ja tarkastuksen vaalikausiraportissaan muun muassa julkisen talouden suunnitelmaa, hallituksen asettamien tavoitteiden toteutumista, EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamista ja valtiovarainministeriön talousennusteiden luotettavuutta.

VTV arvioi, että valtiovarainministeriön talouspolitiikan pohjaksi tuottamat talousennusteet ovat osoittautuneet vähintään yhtä luotettaviksi kuin muiden Suomen taloutta ennustavien organisaatioiden ennusteet.