Vaikuttaako öljyn hinnan lasku ruoan hintaan? Asiantuntija vastaa

Öljyn hinta vaikuttaa ruuan hintaan niin monta kautta, että raakaöljyn hinnan romahtamisen luulisi tuovan hyvää myös ruokaostoksia tekevälle kuluttajalle. Varsinkin, kun öljyn hinta-alen ennakoidaan jatkuvan.

Asiantuntijoiden mukaan halpa öljy ei kuitenkaan laske yleisesti elintarvikkeiden kuluttajahintoja. Poistaa se sentään hintojen nousupaineet.

­– Ruuan hinnan nousu taittui jo viime vuoden aikana. En odota ruuan hintaan tänä vuonna kovin isoja muutoksia. Ei ole mitään syytä, että ruuan hinta nousisi yleistä inflaatiovauhtia nopeammin. Päinvastoin hinnan pitäisi kehittyä nyt maltillisesti, sanoo maatalouspolitiikan professori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskus Lukesta.

Myös Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimuksesta PTT:stä vakuuttaa, ettei yleistä ruuan hintojen laskua ole tänä vuonna odotettavissa.

­– Korotuspaineet ovat nyt äärimmäisen maltillisia. Ruuan hintaan ei ole odotettavissa nousua, koska tuotantokustannuksissa, kuten raakaöljyn hinnassa, mennään niin reippaasti alaspäin, maatalousekonomisti Arovuori toteaa.

Todennäköisimmin raakaöljyn hinnan laskusta hyötyvät kaupan asiakasta enemmän kaikki muut elintarvikeketjun toimijat, kuten ruuan tuottajat, logistiikkayritykset, elintarviketeollisuus ja kauppa.

­– Öljyn hinnan lasku vähentää kaikkien ketjun toimijoiden tuotantokustannuksia ja antaa niille mahdollisuuden saada hieman paremman taloudellisen tuloksen, Arovuori kiteyttää.

Ja kuluttajille jää se lohtu, etteivät hinnat nouse.

Olisiko elintarvikkeiden hintojen lasku pidemmän päälle edes kuluttajien etu? Ei ainakaan kaikkien.

­– Tiedetään, että esimerkiksi yksittäisen viljatuotteen ja jauhelihan kustannuksesta kolmasosa on palkkoja. Se näkyy palkanmaksukyvyssä, jos hinnat laskevat, Arovuori toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Öljyn halpa hinta kurittaa tuottajamaita eri tavoin