Vain kourallinen yrityksiä ei halua nostaa myönnettyjä koronatukia Business Finlandilta – osuus on häviävän pieni osa tukea saaneista

Reilu tusina yritystä on palauttanut tai jättänyt nostamatta saamiansa koronatukirahoja, kertoo Business Finland. STT:n tavoittamista vapaaehtoisesti tukia palauttaneista yrityksistä perustellaan palauttamista sillä, että julkiset varat olisi syytä suunnata koronakriisin hoitoon eikä yritysten kehittämishankkeisiin.

Business Finland on toimittanut STT:lle listan tukia palauttavista yrityksistä. Business Finlandin Risto Setälän mukaan lista sisältää yhtiöt, joiden tukien peruuntumisesta on päätös. Hän kertoo, että tukisummien palautukseen voi olla jokin muukin syy kuin että hakija itse on päättänyt palauttaa rahat.

Listalla ei esimerkiksi näy tekniseen tukku- ja vähittäiskauppaan keskittyvää Isojoen Konehallia (IKH), joka on tiedottanut tukien palauttamisesta. Setälän mukaan IKH:n hakemus on edelleen käsiteltävänä.

IKH:n toimitusjohtaja Ilkka Alakortes kertoo kuitenkin, että tukihakemus lähti vahingossa ja rahat palautettiin heti Business Finlandille. Hänen mukaansa yhtiö pärjää vallan hyvin ilman tukia.

Business Finlandin listassa on ainakin yksi epäselvyys. Listalla olevan Kuusisen Kalan toimitusjohtaja Martti Tepponen kertoi STT:lle, ettei yritys ole palauttanut eikä aio palauttaa saamiansa 10  000 euron tukia. Hän epäilee sekaannusta Business Finlandissa.

–  Toimittamani lista tuen palautuksista pitää paikkansa, Business Finlandin Risto Setälä puolestaan painottaa.

Hakemuksia 25 000, tukipäätöksiä 12 000

Setälä kertoo, että hakemuksia koronakriisin hoitoon tarkoitetusta erityisrahoituksesta on saapunut noin 25  000. Tukipäätöksiä on tehty 12  000 ja tarkoitukseen on myönnetty noin 315 miljoonaa euroa. Tukia palauttaneiden yritysten määrä on häviävän pieni osuus tukea saaneiden yritysten joukosta.

Business Finlandin jakamat tuet nousivat esiin, kun Suomen huutokauppakeisari -televisio-ohjelmasta tunnettu yrittäjäpariskunta Aki ja Heli Palsanmäki ilmoitti palauttavansa 100  000 euron tuet. Palsanmäet kertoivat saaneensa jopa tappouhkauksia tukien vuoksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti 21. huhtikuuta tarkastuksen Business Finlandin koronahäiriötilanteessa myöntämästä rahoituksesta. Selvitys on määrä julkistaa perjantaina.

Business Finlandin myöntämä rahoitus kohdistuu normaalisti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Hallitus on kuitenkin luvannut yrityksille suoraa tukea koronakriisiin vajaat 1,5 miljardia euroa, josta Business Finlandin osuus on 800 miljoonaa. Business Finlandin on määrä auttaa yli viiden henkilön pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Tuet ovat syynättävänä myös oikeuskanslerilla, joka on saanut niistä useita kanteluja.

Taustalla yleinen keskustelu Business Finlandin myöntämistä tuista

Pohjanmaalainen kosmetiikkayhtiö Dermoshop kertoo palauttaneensa 100  000 euron tuet. Muista yrityksistä esimerkiksi ympäristöteknologiayritys Q Power on jättänyt nostamatta niin ikään 100  000 euron tukirahat Business Finlandilta.

Dermoshopin toimitusjohtaja Suvi Markko kertoi STT:lle, että yritys palautti rahat vapaaehtoisesti.

–  Koimme tässä tilanteessa ja keskustelun syntyessä, että on yrityksiä, jotka tarvitsevat tukea kipeämmin kuin me, Markko sanoo.

Hänen mukaansa Dermoshop haki rahaa hankkeeseen, jonka kaltaista Business Finland on mielellään tukenut. Markko ei kerro hankkeen sisällöstä, mutta hanke toteutetaan joka tapauksessa riippumatta Business Finlandin tuesta. Hän kuvaa, että investointi on iso Dermoshopin mittakaavassa.

Markko korostaa, että päätös tukirahojen palauttamisesta ei riippunut Huutokauppakeisarin tapauksesta, vaan taustalla oli yleinen keskustelu Business Finlandin myöntämistä tuista.

–  Se oli hyvin poliittinen keskustelu siitä, miten Suomessa järkevimmällä tavalla voidaan tukea yrityksiä, joilla on todella vaikeata, Markko sanoo.

Teknologian kehittämiseen myönnetyt varat jäävät nostamatta

Q Power kertoo puolestaan 22. huhtikuuta päivätyssä tiedotteessa, ettei yhtiö ota vastaan Business Finlandin myöntämää rahoitusta kaasutusteknologian kehittämiseen.

–  Katsomme, että yhteiskunnan varat on tässä vaiheessa viisainta suunnata pahimmissa vaikeuksissa oleville yrityksille, kertoo toimitusjohtaja Eero Paunonen.

Q Powerin pääomistajiin kuuluu ympäristöhankkeistaan tunnettu teollisuusjohtaja Ilkka Herlin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.