Vakava varoitus Airbusilta: Saattaa jättää Britannian jos brexit-ehdoista ei saada ratkaisua

Lentokonejätti Airbus varoittaa, että se saattaa joutua siirtämään toimintojaan Britanniasta muualle, jos Britannian lähestyvän EU-eron ehdoista ei synny sopimusta.

–  Ero ilman sopimusta olisi suora uhka Airbusin tulevaisuudelle Britanniassa, sanoi yhtiön operatiivinen johtaja Tom Williams.

Yhtiö työllistää Britanniassa suoraan 15  000 ihmistä 25 toimipisteessä, mutta alihankkijat ja muut mukaan laskettuna työpaikkoja syntyy Airbusin ympärille noin 117  000. Airbus valmistaa Britanniassa matkustajalentokoneiden siipiä ja laskeutumistelineitä. Lisäksi sillä on avaruusteknologiakeskus Britanniassa.

Britannian hallitus ilmoitti kutsuvansa Airbusin edustajat neuvotteluihin selvittääkseen yhtiön näkemyksiä ja tilannetta.

Brexitin ehdoista käytävät neuvottelut ovat junnanneet paikallaan, ja EU on varoitellut Theresa Mayn hallitusta, että aika sopimuksen tekemiselle uhkaa loppua. Tilannetta on määrä tarkastella taas ensi torstain ja perjantain EU-huippukokouksessa.

Britannian on määrä erota EU:sta virallisesti 29. maaliskuuta ensi vuonna. Siirtymäkauden on määrä kestää vuoden 2020 loppuun.

Airbusin mukaan kaavailtu siirtymäaika on aivan liian lyhyt, jotta Airbus saisi hankintaketjunsa järjestettyä uudelle pohjalle. Williams ilmoitti, että yhtiö saattaa joutua tekemään ratkaisuja tulevaisuudestaan jo lähiviikkojen aikana. Jos tuotannossa tarvittavia komponentteja ei saada sujuvasti tuotua Britanniaan EU-maista, on yhtiö vaarassa kärsiä valtavia tappioita.

Samanlaisia viestejä on viime aikoina kuulunut myös monelta muulta suuryritykseltä.