Valio: Venäjälle menevä tuotanto on pysäytetty - pakotteet voivat kurittaa

Valion Venäjälle menevä tuotanto on pysäytetty ja maito käytetään muihin tarkoituksiin, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pekka Laaksonen STT:lle. Laaksonen sanoo, että Valio ottaa kuitenkin vastaan kaiken tuottajiensa maidon sekä jalostaa ja myy sen.

Valion liikevaihto Venäjälle on noin 400 miljoonaa euroa, mikä on viidennes Valion liikevaihdosta. Yhtiöllä on kymmeniä tuotteita, joita on viety Venäjälle. Ne ovat muun muassa perusmaitoja, voita, nestemaitoa, kermoja ja juustoja.

- Tilanne on äärimmäisen valitettava, Laaksonen sanoo.

Venäjän vastapakotteista koituu väistämättä taloudellisia menetyksiä.

- Käyttö, mihin maito nyt suunnataan, ei ole yhtä hyvää kuin Venäjälle myyminen on ollut. Lyhyellä tähtäimellä tulee turpiin niin kuin suomeksi sanotaan, Laaksonen kuvailee.

Laaksosen mukaan aika näyttää sen, miten paljon tämä heikentää maidon arvoa pidemmällä aikavälillä.

Lyhyellä tähtäimellä tilanteella ei Laaksosen mukaan ole vaikutusta maidon tuottajahintaan. Pidemmän aikavälin vaikutuksen ratkaise se, pystytäänkö Venäjän-menetykset korvaamaan kohtuuhintaisella viennillä.

Valiolla on Venäjällä satoja työntekijöitä, joiden tilanne on Laaksosen mukaan hankala. Suomessa Venäjän viennin loppumisella vähintään vuodeksi on Valion mukaan eniten vaikutusta yhtiön Haapaveden ja Seinäjoen tehtaisiin.

- Se (kielto) tulee johtamaan sopeutustoimenpiteisiin sekä Suomessa että Venäjällä.

Venäjän tuoreet vastapakotteet eivät juurikaan muuta liha-alan tilannetta, koska sianlihan osalta Venäjä on asettanut koko EU:n tuontikieltoon jo vuoden alussa. Näin arvioivat HKScanin toimitusjohtaja ja Atrian viestintäpäällikkö.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan SOK:n liiketoimintajohtaja Jorma Vehviläinen sanoo, että SOK:lla on Pietarissa yhteensä 17 Prismaa. Vehviläinen uskoo, että pakotteiden myötä valikoimat supistuvat ja hinnat saattavat nousta.

Tavarataloyhtiö Stockmannin mukaan Venäjän vastapakotteiden vaikutuksia on mahdotonta arvioida ennen kuin tarkat tiedot pakotteista tulevat julki. Stockmannilla on Moskovassa, Pietarissa ja Jekaterinburgissa yhteensä seitsemän myymälää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.