Valio aloittaa yt-neuvottelut Venäjän tilanteen vuoksi

Valio aloittaa yt-neuvottelut ensi viikon aikana Venäjän-viennin pysähtymisen takia. Neuvottelut koskevat Haapaveden, Seinäjoen ja Vantaan tehtaita sekä Lappeenrannan toimipistettä.

Neuvottelujen piirissä on 800 ihmistä eli toimipaikkojen koko henkilöstö. Valion tiedotteen mukaan neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin ja määräaikaisten työsuhteiden uusimatta jättämisiin.

Neuvottelut eivät koske Valion Oulun tehdasta.

Yt-neuvottelujen alkaminen ei tullut yllätyksenä Oltermannia valmistavalla Haapaveden tehtaalla Pohjois-Pohjanmaalla.

- Kyllähän tämä ihan odotettavissa oli, että lomautuksia on tulossa. Venäjän toimilla on etenkin Haapaveden tehtaalle iso vaikutus, kertoo pääluottamusmies Merja Uusitalo.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi Valion yt-ilmoitusta ja kansainvälisiä pakotteita Jyväskylän asuntomessuilla. Hän piti tilannetta ikävänä.

- On järjetön kierre, jos tästä oikeasti ja aidosti lähdetään kauppasotaan. Kenelläkään ei ole taloudellisia intressejä tällaiseen, mutta tilanne voi vaarantaa maailman talouden järjestelmiä.

Venäjän vastapakotteiden takia suomalaisen maidon tuottajahinta uhkaa laskea jopa 10 prosenttia suhteellisen nopeasti. Näin arvioi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila.

Suurin piirtein neljäsosa suomalaistiloilla tuotetusta raakamaidosta on Marttilan mukaan Venäjän tuontikiellon tähden vailla määränpäätä tällä hetkellä. Maidon jalostaminen esimerkiksi voiksi tai maitojauheeksi ei Marttilan mukaan ratkaise tilannetta, sillä näiden tuotteiden hinta on lähtenyt laskuun.

Maatalous- ja elintarviketuotannossa tarvitaan Marttilan mukaan välittömiä tukitoimia.

Oululainen maitotilayrittäjä pelkää, että Venäjän vastapakotteiden vaikutus näkyy maidon tuottajahinnan tippumisena sekä maitotilojen vähenemisenä.

- Vuosi on pitkä aika. Pahoin pelkään, että maidon tuottajahinta tulee laskemaan pitkällä tähtäimellä. Sillä taas on isoja seurauksia etenkin pienille maitotiloille, jotka eivät välttämättä enää pärjää. Myös ne tilat, jotka ovat tehneet suuria investointeja, voivat olla vaikeuksissa, sanoo oululainen Maatilayhtymä Lambergin yrittäjä Tarja Lamberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.