Valio maksaa vastuullisille maidon tuottajille lisähintaa

Uudistuksen tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia ja parempaa elämää.

Valio ryhtyi maksamaan tuottajille tämän vuoden alusta alkaen lisähintaa vastuullisesti tuotetusta maidosta. Ne maatalousyrittäjät, jotka sitoutuvat vastuulliseen tuotantoon saavat yhden sentin lisähinnan maitolitrasta.

Valion mukaan uudistuksen tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia ja parempaa elämää. Lisähintaa maksetaan niille yrittäjille, jotka sitoutuvat muun muassa lehmien suunnitelmalliseen terveydenhuoltoon.

Tällä hetkellä jo noin 80 prosenttia valiolaisista maitotiloista on uudistuksen piirissä. Valion tavoitteena on, että kaikki tilat ovat mukana vuoteen 2020 mennessä.

– Olemme iloisia siitä, miten hienosti maitotilayrittäjät ympäri Suomen ovat sitoutuneet työhön. Noin 4 600 Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan. Jatkamme paikallisia koulutuksia ja odotamme paljon uusia tiloja sopimuksen piiriin tämän vuoden aikana, kertoo alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen Valiolta.

Uuden navetan tulee olla pihatto

Käytännössä lehmien paremman elämän edistäminen tarkoittaa muun muassa sitä, että maitotilan karja on suunnitelmallisen terveydenhuollon piirissä ja kuuluu nautojen terveydenhuoltorekisteriin Nasevaan. Tällöin eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa arvioimassa monia lehmien hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä tekijöitä.

Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää myös säännöllistä sorkkaterveyden seurantaa ja kivunlievitystä nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa.

Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee olla pihatto, jossa lehmillä on vapaasti mahdollisuus ulkoilla tai laiduntaa. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia valiolaisista lehmistä asuu pihatoissa. Aiempien vuosien tapaan Valio vaatii tiloilta myös eläinten rehun soija- ja GMO-vapautta.

– Suomalaiset lehmät ovat jo nyt EU:n terveimpiä, minkä vuoksi käytämme muun muassa antibiootteja hyvin vähän verrattuna muuhun Eurooppaan. Laatu- ja tuotantotapauudistuksella tuemme ja kannustamme maitotilayrittäjiä keskittymään vieläkin enemmän eläinten hyvinvointiin, sanoo Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto. Hän pyörittää omaa 36 lehmän kotitilaansa Vetelissä Keski-Pohjanmaalla.

Kuluttajat arvostavat eläinten hyvinvointia

Valio teki viime joulukuussa yli tuhannelle kuluttajalle kyselyn, jossa tarkasteltiin Valion vastuullisuutta sidosryhmien silmin. Tulosten mukaan eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on suomalaisten mielestä yksi tärkeimmistä Valion vaikutuksista yhteiskuntaan.

Kaksi kolmesta kuluttajasta piti Valion laatu- ja tuotantotapauudistusta hyvin tärkeänä vastuullisuushankkeena.

–Eläinten hyvinvointi on kuluttajille yhä tärkeämpi asia. Vastuullinen tuotanto on ehdoton edellytys sille, että maidontuotanto on hyväksyttävää ja maitotuotteet pysyvät houkuttelevina kuluttajille, johtaja Juha Nousiainen muistuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .