Valio tavoittelee hiilineutraalia maidontuotantoa – "Maitotilayrittäjät ovat merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen hidastamisessa"

Maidonjalostaja Valio tavoittelee hiilineutraalia maidontuotantoa. Sillä on meneillään useita hankkeita, joilla pyritään vähentämään maidontuotannon ilmastovaikutusta.

Valion mukaan kunnianhimoinen tavoite on mahdollista saavuttaa, jos nurmipeltojen hiilensidontaa saadaan lisättyä merkittävästi, ja jos lannan sisältämä energia hyödynnetään korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Valion koolle kutsumassa Carbo-yhteistyöverkostossa ovat mukana Atria Tuottajat, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus Luke, Itä-Suomen yliopisto ja lannoitevalmistaja Yara. Hanke sai Business Finlandilta 3,5 miljoonan euron tuen kolmivuotiseen, yhteensä noin 8 miljoonan euron kokonaisuuteen.

Maidontuotannon osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on pysynyt koko 2000-luvun noin neljässä prosentissa.

– Tutkimme keinoja pienentää sitä. Maitotilayrittäjät ovat merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen hidastamisessa, koska oikeilla viljelytavoilla maaperä sitoo huomattavan paljon hiiltä, Valion hiilineutraalin maitoketjun johtaja Juha Nousiainen kertoo.

– Huhtikuussa koulutimme 70 valiolaista maitotilaa, ja vuosien 2018–2019 aikana vähintään 200 maitotilaa. Tavoitteenamme on, että kaikki valiolaiset maitotilat ovat ns. hiiliviljelijöitä viimeistään vuonna 2035.

Nousiaisen mukaan monet keinoista ovat kustannusneutraaleja (eivät siis tuo lisäkustannuksia), yksinkertaisia ja lisäävät peltojen viljavuutta.

– Olemme kehittäneet kevään kylvöjen kynnyksellä myös ensimmäiset peltojen hiilensidontaa parantavat nurmisiemenseokset. Ne on suunniteltu suomalaisiin viljelyolosuhteisiin.

Viljelijä voi parantaa maaperän hiilensidontaa esimerkiksi vuoroviljelyllä, lisäämällä nurmen lajikirjoa, jättämällä niitossa nurmeen riittävä sängen ja pitämällä pellot mahdollisimman ison osan vuodesta vihreinä. Nämä keinot ovat monella tilalla jo nyt käytössä.

 

Maanantaina Jyväskylässä pidettiin Keski-Suomen Valion eettisen neuvottelukunnan toinen kokous. Kokouksen teemoja olivat maidontuotannon ilmasto- ja ympäristövaikutukset ja niiden vähentäminen sekä nautojen hyvinvoinnin lisääminen.

Valio edistää eläinten hyvinvointia uusilla laatu- ja tuotantotapasopimuksilla. Se on solminut vuoden 2018 alusta lähtien uusia laatu- ja tuotantotapasopimuksia maitotilayrittäjien kanssa ja maksanut yhden sentin tuotettua maitolitraa kohti vastuullisuuslisää sopimuksen solmineille tiloille.

93 prosenttia Valion vastaanottamista maitolitroista on jo vastuullisuuslisän piirissä. Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää ennakoivan terveydenhuollon lisäksi säännöllistä sorkkaterveyden seurantaa ja kivunlievitystä nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa.

– Useimmilla tiloilla näin on toimittu jo pitkään. Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee olla pihatto, joissa lehmät liikkuvat, käyvät lypsyllä ja syövät omassa tahdissaan. Suomalaisen maidontuotannon erikoisuus on, että lehmät eivät syö soijaa vaan pääosin tilalla kasvatettua nurmirehua, Nousiainen sanoo.

 

 

 

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .