Valmet napsi valtavasti tilauksia – tulos liki kaksinkertaistui

Metsosta viime vuoden alussa irtaantuneen Konepaja- ja palveluyhtiö Valmetin tulos ennen veroja oli nousi 67 miljoonaan euroon, kun se edellisenä vuonna oli 64 euroa miinuksella.

Tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoa sekä kertaluontoisia eriä (EBITA) lähes kaksinkertaistui 106 miljoonaa euroon. Vuoden viimeisen neljänneksen vastaava tulos oli 48 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli loka–joulukuussa 25 miljoonaa euroa tappiollinen.

– Valmetin ensimmäinen vuosi itsenäisenä yrityksenä oli hyvä. Vaikka fokus oli vahvasti kannattavuuden parantamisessa, olimme myös menestyksekkäitä saatujen tilausten osalta, toimitusjohtaja Pasi Laine totesi yhtiön perjantaina julkaistussa tilinpäätöstiedotteessa.

Laineen mukaan Valmet on onnistunut parantamaan kannattavuuttaan vuoden 2014 jokaisella vuosineljänneksellä.

Liikevaihto laski kokonaisuutena tammi–joulukuussa viisi prosenttia 2 473 miljoonaan euroon. Vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihto kuitenkin kasvoi 17 prosenttia 777 miljoonaan euroon.

Voitto ennen kertaeriä nousi viime vuonna 72 miljoonaan euroon. Toissa vuonna tappiota kertyi 59 miljoonaa euroa.

Saadut tilaukset kasvoivat koko viime vuonna 41 prosenttia ja olivat 3 071 miljoonaa euroa. Loka–joulukuussa tilaukset kasvoivat 12 prosenttia ja olivat 480 miljoonaa euroa. Kaikkiaan yhtiö kertoo saaneensa vuoden 2014 aikana yli 3 miljardin euron arvosta tilauksia.

Kun Valmet reilu vuosi sitten irtaantui Metsosta, arvioitiin uuden yhtiön näkymiä sumuisiksi.

Yhtiö sai kuitenkin jo alkuvuonna, tammi–kesäkuussa uusia tilauksia 2 124 miljoonan euron arvosta, mikä oli käytännössä yhtä paljon kuin vuonna 2013 yhteensä. Tilauksia uutisoitiin muös loppuvuonna: viimeksi joulukuussa konepajakonserni kertoi toimittavansa uuden taivekartonkikoneen Metsä Boardin Husumin tehtaalle Ruotsiin.

Valmetin menestyminen heijastuu vahvasti myös Jyväskylään. Konepajayhtiön suurin yksikkö on Jyväskylän Rautpohja, josta johdetaan Paperit-liiketoimintaa.

Tammikuussa Valmet kertoi ostavansa Metsolta tämän prosessiautomaatio­järjestelmät-liiketoiminnan 340 miljoonalla eurolla. Kauppa vahvistaa edelleen myös Jyväskylän Rautpohjan tuotetarjontaa.

Jyväskylässä valmistetaan paperi- ja kartonkikoneita, osia sellunkuivatuskoneista sekä pehmopaperikoneisiin teloja. Rautpohjan tehdas työllistää yli 1 200 henkeä. Kaikkiaan Valmet työllistää 11 000 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.