Valmetilla pyyhkii hyvin: täystyöllisyys Rautpohjassa ainakin vuodeksi eteenpäin – seuraavaksi duunarien työympäristöä uudistetaan miljoonilla euroilla

Suhdanneodotukset näyttävät Suomessa vähintäänkin kasvun hidastumista, mutta Valmetin Rautpohjan-tehtaalla Jyväskylässä kuljetaan toiseen suuntaan. Isojen tilausten ansiosta tehtaalla on tiedossa täystyöllisyys ainakin vuodeksi eteenpäin, ja Valmet investoi Rautpohjaan vähintään viisi miljoonaa euroa tämän ja ensi vuoden aikana.

Työympäristöstä tehdään turvallisempaa ja viihtyisämpää uusilla ja modernisoiduilla työstökoneilla sekä toimistotilojen uudistamisella. Ympäristötehokkuutta parannetaan aurinkopaneeleilla, energiatehokkailla valaistus- ja ilmanvaihtoratkaisuilla sekä valimon poistoilmasuodattimilla, jotka uusitaan heinäkuussa.

Suurin yksittäinen investointi on perälaatikkovalmistukseen uusi pitkäjyrsinkone. Uusi kone mahdollistaa tuottavuuden ja joustavuuden kasvattamisen perälaatikon osien koneistuksessa. Sorvin modifiointi (muuntaminen) laajentaa hiomismahdollisuuksia ja tasapainotuskoneen modernisointi vastaa kasvaviin tarpeisiin.

Perälaatikko on kartonki- tai paperikoneen tärkein osa. Sen tehtävänä on sekoittaa massaa ja syöttää se tasaiseksi rainaksi koneen viiraosalle.

 

Verstaspäällikkö Saana Viikman-Helinin mukaan koneinvestointeja on valmisteltu kolme vuotta. Syksyllä 2020 asennettava työstökone korvaa kaksi 1970-luvulta peräisin olevaa työstökonetta.

Työntekijöiden pääluottamusmies Tuomo Leinonen on erittäin tyytyväinen investointeihin ja tehtaan näkymiin.

Henkilöstö on ollut mukana suunnittelemassa parempaa työympäristöä. Vaikka Rautpohjassa sattuu tapaturmia selvästi vähemmän kuin teknologiateollisuudessa keskimäärin, uudet koneet parantavat työturvallisuutta.

 

Verstashalleissa uusitaan myös ilmanvaihto ja valaistus. Samalla saavutetaan merkittäviä säästöjä lämmitys- ja sähkökustannuksissa sekä CO2-päästöjen vähennyksiä. Lämmityksen ja sähkön nettosäästöt ovat noin 6 230 megawattituntia vuodessa.

Ilmanvaihdon uudistus parantaa konehallin sisäilmaa.

–  Vanha laitteisto on tullut käyttöikäänsä päähän, ja olemme toivoneet korjausta asiaan. Osastojen väillä on ollut todella isoja eroja ilmanlaadussa. Parempi ilmanvaihto vaikuttaa siihen, miten ihmiset voivat, Leinonen sanoo.

Kakkoshallin katolle asennetaan 840 neliötä aurinkopaneeleja. Paneelit tuottavat sähköä minimissään 120 000 kilowattituntia vuodessa.

 

Uudistukset ulottuvat myös toimisto- ja taukotiloihin. Noin tuhat neliötä toimistotiloja uudistetaan kokonaan: tilojen rakennustekniikka ja pintarakenteet uusitaan. Noin sata ihmistä saa viihtyisämmät työtilat.

Valimon tuotannon taukotila uusitaan vastaamaan työhyvinvointi- ja turvallisuusvaatimuksia.

Maailman suurin kartonki- ja paperikonevalmistaja vahvisti jo viime vuonna teknologiajohtajuuttaan mittavalla koelaitosinvestoinnilla Rautpohjassa.

 

Valmet työllistää Rautpohjassa noin 1 450 omaa työntekijää. Lisäksi tehdasalueella työskentelee noin 350 yhteistyökumppanien työntekijää.

Valmetin henkilöstömäärä on noussut Jyväskylässä viime vuosina tasaisesti muutamilla kymmenillä vuosittain. Yhtiö vähensi runsaasti henkilöstöä vuonna 2013, mutta esimerkiksi vähennetyistä suunnittelijoista aika moni tekee yhä töitä Valmetille, tosin alihankkijan palveluksessa.

Henkilöstöjohtaja Satu Pennanen ei lupaa henkilöstömäärä kasvun jatkuvan. Rautpohjassa on kuitenkin koko ajan työpaikkoja avoinna lähinnä eläköitymisten takia.

Vaikka Valmetin työntekijöistä valtaosa työskentelee Suomen ulkopuolella, kartonki- ja paperikoneiden keskeiset komponentit tehdään Jyväskylässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .