Valmetille suurtilaus Saksasta: Toimittaa maailman suurimman ulkopakkauskartonkikoneen, joka on Valmetin levein kone noin 10 vuoteen

Valmetin Rautpohjan-tehdas saa jälleen lisää töitä, sillä keskiviikkona Valmet kertoi Saksasta saamastaan suuresta tilauksesta.

Valmet toimittaa ulkopakkauskartonkilinjan sekä kattavat tehdasautomaatio- ja palvelupaketit Papierfabrik Palmin (Palm) Aalen-Neukochenin tehtaalle Saksaan. Uusi suurkapasiteettinen kartonkikone korvaa kolme pienempää konetta, ja sen suunnitellaan tuottavan kevyitä ja laadukkaita kierrätyskuitupohjaisia aallotus- ja testlainerikartonkeja. Linjan käyttöönotto on suunniteltu vuodelle 2021.

Tilauksen arvoa ei julkistettu, mutta tämänkaltaisen tilauksen kokonaisarvo on tyypillisesti noin 150–200 miljoonaa euroa.

Valmetin Paperit-liiketoimintalinjan johtajan Jari Vähäpesolan mukaan Palmin tilaamasta linjasta tulee maailman suurin ulkopakkauskartonkikone.

– Tarjosimme Palmille yhdistelmän huipputeknologiaa, kattavan valikoiman palveluita, automaatiota ja teollista internetiä, hän kertoo.

Koneen työllistävä vaikutus on kaikkiaan runsaat 200 henkilötyövuotta, josta kaksi kolmannesta Eurooppaan. Rautpohjassa tilaus tuo työtä sekä suunnitteluun että tuotantoon. Suunnittelua tehdään myös muissa Valmetin yksiköissä Suomessa.

Koneen keskeiset komponentit valmistetaan Jyväskylässä, jonne Valmet on palkannut lisää työntekijöitä parina viime vuonna. Viime vuoden lopussa yhtiöllä oli kaupungissa jo yli 1 400 työntekijää.

Valmetin menetys heijastuu myös moneen muuhun toimijaan.

Rautpohjan-tehdas työllistää kaikkiaan lähes 1 700 henkilöä, joista noin 300 on tehtaalla työskenteleviä Valmetin yhteistyökumppaneita. Heitä työskentelee esimerkiksi vartioinnissa, ruokalassa, siivouksessa ja sisäisessä logistiikassa.

Jyväskylässä yhtiön toimintoihin kuuluvat paperi- ja kartonkikoneiden lisäksi selluloosan kuivauskoneet. Lisäksi yhtiöllä on kaupungissa palvelukeskus sekä teknologiakeskus ja koekone.

Valmet on maailman suurin paperi- ja kartonkikoneiden valmistaja. Sen liikevaihto oli viime vuonna 3,3 miljardia euroa.

Viiraosaltaan 11,7 metriä leveä kartonkikone valmistaa kierrätettyjä aallotus- ja testlainerikartonkeja. Koneen suunnittelunopeus on 2 000 metriä minuutissa ja vuosikapasiteetti 750 000 tonnia.

Kyseessä on Valmetin levein kartonkikone vuosiin.

– Viimeksi näin leveitä koneita tilattiin lähemmäs kymmenen vuotta sitten, Vähäpesola muistelee.

Tilattu kartonkilinja sisältää jokseenkin kaikki mahdolliset tekniset herkut.

Uuden kartonkikoneen käyntiinajoa ja optimointia tuetaan Valmetin suorituskykykeskuksen avulla ja Valmetin teollisen internetin sovelluksin. Reaaliaikaiset lujuustiedot ja laatuennusteet auttavat optimoimaan raaka-aine- ja kemikaalikulutusta.

Valmetin diagnostiikkaatyökalu tarjoaa syvällistä tietoa laitteen suorituskyvystä ja kunnosta. Tietoa voidaan käyttää ennustamaan ja välttämään tuotantokatkoja ja lisäämään prosessin luotettavuutta. Myös automaatiojärjestelmien ohjauspiirejä ja toimilaitesuorituskykyä seurataan ja analysoidaan jatkuvasti automatisoiduilla työkaluilla.

– Palm ja Valmet ovat toimineet hyvässä yhteistyössä vuosikymmenten ajan, ja toivottavasti tämä hyvä suhde jatkuu tulevina vuosikymmeninä, Vähäpesola sanoo.

Palm on yksi Euroopan paperiteollisuuden johtavista yrityksistä ja Saksan suurin perheomisteinen paperiteollisuuden yritys. Palm-konserni on jaettu paperidivisioonaan, johon kuuluu viisi paperitehdasta, ja pakkausdivisioonaan, johon kuuluu 26 aaltopahvitehdasta.

Palm toimii Valmetin kovimman kilpailijan Voithin lähikaupungissa.

Palmin toiminnan kolmas pilari kattaa kaikkien paperilajien raaka-ainehankinnat, sataprosenttisesti kierrätetystä kuidusta valmistettujen aaltopahvien valmistus kuuluu Palm Recyclingiin, joka koostuu kahdesta kierrätysyrityksestä. Palm Groupin ja Papierfabrik Palmin pääkonttori sijaitsee yrityksen perustamispaikassa Aalen-Neukochenissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .