Valmetin saama jättitilaus Brasiliasta tuo Rautpohjaan työtä sadoille – edellinen yhtä paljon työllistävä suurtilaus julkistettiin huhtikuussa

Valmetin perjantaina julkistama laaja, 260–290 miljoonan euron suuruinen sellu- ja paperiteknologian toimitus Brasiliaan tuo paljon työtä yhtiön Rautpohjan-tehtaalle Jyväskylään.

Valmetin Paperit-liiketoimintalinjan johtaja Jari Vähäpesola arvioi, että tilauksen työllisyysvaikutus Rautpohjassa on yli 200 henkilötyövuotta. Määrä on samaa luokkaa kuin huhtikuussa julkistetulla, Saksasta saadulla isolla kartonkikonetilauksella.

Klabin S.A:n tilaukseen sisältyvät kraftlainer-kartonkikone, uusi kuitulinja, jatkuvatoimisen keittoteknologian toimitus sekä sellun kuivauslinjan uusinta. Kone valmistaa kartonkia eukalyptusselluloosamassasta.

Lisäksi Valmet ja Klabin ovat allekirjoittaneet aiesopimukset toisen kraftlainer-kartonkikoneen sekä toisen keitto- ja kuitulinjan toimituksesta. Näihin liittyvien lopullisten toimitussopimusten allekirjoituksen odotetaan tapahtuvan ja toimitusaikataulun alkavan toukokuussa 2021.

Nyt tehty sopimus kraftlainer-tuotantolinjan toimituksesta on Valmetin ensimmäinen laaja kartonkiteknologiatoimitus Brasiliaan ja merkitsee yhtiölle tärkeää läpimurtoa Brasilian paperiteollisuusmarkkinoilla.

– Tämä ensimmäinen merkittävä paperiteknologian tilaus vahvistaa Valmetin asemaa Brasilian markkinoilla, jossa olemme tähän asti olleet tunnettuja erityisesti selluntuottajien kumppanina, Vähäpesola kertoo.

Tilaus on erittäin tärkeä myös Valmetin Etelä-Amerikan selluliiketoiminnalle.

Kraftlainer-tuotantolinjan toimituksen työllisyysvaikutus on yli 500 henkilötyövuotta Euroopassa, Brasiliassa ja Kiinassa, ja selluteknologiatoimituksen noin 500 henkilötyövuotta pääosin Suomessa, Ruotsissa ja Brasiliassa.

Jyväskylässä tehdään kartonkikoneen ydinteknologia. Muut osat valmistetaan Kiinassa.

Valmet on Keski-Suomen suurin teollisuustyönantaja. Se työllistää Jyväskylässä suoraan yli 1400 ihmistä.

Sellukoneissa tärkein rooli on Valmetin Sundsvallin-tehtaalla Ruotsissa.

Viiraltaan tasan yhdeksän metriä leveä kartonkikone tuottaa korkealaatuista aaltopahvia. Koneen suunnittelunopeus on 1 200 metriä minuutissa ja suunnittelukapasiteetti 1 550 tonnia päivässä.

Klabin on Brasilian suurin paperintuottaja ja pakkauspapereiden viejä. Se tuottaa pakkauspaperia ja -kartonkia pakkaamiseen, aaltopahvipakkauksiin sekä teollisuuspakkauksiin.

Ainoana Brasiliassa yhtiö myös tuottaa sekä pitkä- että lyhytkuituista sellua ja fluff-sellua markkinoille. Klabinilla on yhteensä 18 tuotantolaitosta, joista 17 Brasiliassa ja yksi Argentiinassa. Yritys perustettiin vuonna 1899.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .