Valtaosa suomalaisista hyväksyisi puolison yllätysvelan summasta huolimatta

Raha-asioista kannattaa keskustella kotona avoimesti.

Yksi pitkän parisuhteen salaisuuksista näyttää olevan se, että myös raha-asioista keskustellaan kotona avoimesti.

Puolison raha-asiat tunnetaankin melko hyvin, sillä puolet suomalaisista sanoo tietävänsä puolisonsa varat ja velat täysin. Vanhemmat ikäpolvet tietävät toisensa raha-asiat paremmin kuin nuoret parit.

Jos puolisolta kuitenkin paljastuisi salaisia velkoja, yli 60 prosenttia suomalaisista uskoo, että se kiristäisi välejä.

20 prosenttia suomalaisista ei hermostuisi, olisipa yllätysvelka miten suuri tahansa. 13 prosenttia suomalaisista ajattelee aivan toisella tavalla: velan määrällä ei ole merkitystä, vaan pienikin salattu summa riittäisi hermostuttamaan.

Tiedot käyvät ilmi LähiTapiola Henkiyhtiön Raha ja rakkaus -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 895 suomalaista.

Raha aiheuttaa riitoja suomalaisissa kodeissa. Yleisin riidan syy ei ole rahan määrä vaan se, mihin rahaa käytetään.

Kiistoihin joudutaan myös, jos toinen elää "siivellä" tai yli varojensa.

– Siivellä eläminen nousee eniten esiin nuorimpien vastaajien kohdalla. Samankokoiset tulot vähentävät rahakiistoja, mutta toisaalta iso tuloero parien välillä ei välttämättä merkittävästi lisää kiistoja, vaan käyttökohteista voi tulla jopa vähemmän kiistaa, sanoo tiedotteessa johtaja Ville Niiranen LähiTapiolasta.

Yli kolmanneksella pareista raha ei kuitenkaan aiheuta koskaan kiistaa. Mitä vanhempiin ikäluokkiin mennään, sitä vähemmän rahasta kinataan.

Rahasta puhuminen tuo myös taloudellista turvaa ja helpottaa varautumista, siksi raha-asioista olisi hyvä keskustella jo parisuhteen alkuaikoina.

Yhteisen kodin perustaminen on useimmiten se hetki, jona raha-asioista ryhdytään keskustelemaan. 35 prosentissa parisuhteista yhteen muuttaminen on avannut rahapuheet. Jopa 29 prosenttia suomalaisista puhuu raha-asioistaan avoimesti heti suhteen alussa. Lapsen saamisen tai auton ostamisen yhteydessä vain 1 prosentti kertoo käyneensä ensimmäiset parisuhteen rahakeskustelut. Kyselyn mukaan kuusi prosenttia suomalaisista ei puhu raha-asioista koskaan puolisonsa kanssa.

LähiTapiolan tutkimuksen toteutti kesäkuussa YouGov Finland.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.