Valtionyhtiö Vapo tuplasi tuloksensa tehostamalla

Jyväskyläläinen energia- ja turpeentuottajayhtiö Vapo tuplasi tuloksensa huhtikuussa päättyneellä vuoden mittaisella tilikaudella. Tilikauden tulos nousi 17,6 miljoonaan euroon viime vuoden 8,1 miljoonasta eurosta.

Konsernin vertailukelpoinen liikevaihto kääntyi niin ikään nousuun usean vuoden jatkuneen laskun jälkeen. Konsernin liikevaihto oli tilikaudelta 419,8 miljoonaa euroa, kun edellisvuoden vastaava luku oli 392,1 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu oli merkittävintä Vapo Oy:ssä ja Neova AB:ssä. Kekkilä-konsernin liikevaihto oli edellisen vuoden tasolla.

Kaikki konsernin liiketoiminnot paransivat kannattavuuttaan, minkä ansiosta konsernin liikevoitto oli lähes kolmanneksen vertailukautta suurempi. Konsernin liikevoitto nousi 26,3 miljoonaan viime vuoden 20 miljoonasta eurosta.

–  Tulos parani läpi linjan meidän eri yhtiöissä. Osaltaan saamme kiittää kylmää talvea, mutta tehostamistoimenpiteillä oli myös vaikutusta tulokseen, kommentoi toimitusjohtaja Vesa Tempakka.

 

Vapo kertoi viime viikolla lopettavansa Vapo Clean Waters Oy:n liiketoiminnan kannattamattomana. Alas ajetulla yhtiöllä oli Jyväskylässä kuusi työntekijää, joista neljä sai siirron konsernin muihin tehtäviin ja kaksi irtisanottiin. Clean Waters toimi pioneerina ja tiedonvälittäjänä luonnonmukaisten ratkaisujen hyödyntämisessä hulevesien laadun parantamiseksi.

 

Kesän 2017 turvetuotantokausi oli heikko ja lisäksi märkä syksy vaikeutti energiapuun hankintaa. Energiaturpeen ylivuotiset varastot mahdollistivat polttoaineiden myynnin selvän kasvattamisen ja samalla ne turvasivat monen energia-asiakkaan lämmöntoimitukset keväällä tilanteessa, jossa energiapuusta oli markkinoilla selvää niukkuutta ja lämpötila poikkeuksellisen alhainen. Lämmityskauden päättyessä Vapon varastotasot olivat normaalia alhaisemmat kaikissa polttoaineissa.

– Olemme erittäin riippuvaisia säästä. Viime tilikaudella meillä oli hyvin sateinen kesä, minkä vuoksi turvetta saatiin nostettua tavoitteita vähemmän. Sitten tuli erittäin kylmä talvi, jolloin myimme varastot sekä puu- että turvepuolella alas, Tempakka kertoi.

 

Yhtiö on uudistanut liiketoimintastrategiaansa niin, että se valmistautuu vähentämään polttoturpeen käyttöä. Tempakan mukaan vaikutukset näkyvät yhtiön liiketoiminnoissa lähivuosina.

– Muutokseen menee muutama vuosi, sillä polttoturve on yhä iso osa toimintaamme.

Vapo-konserni työllistää Suomessa kaikkiaan 495 henkilöä, joista Keski-Suomessa hieman yli 100. Jyväskylässä Vapon palkkalistoilla on 90 työntekijää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .