Valtionyhtiöt säästävät lisäeläkkeiden poistuessa

Uudet toimitusjohtajat tulevat edeltäjiään halvemmiksi ainakin osalle valtionyhtiöistä. Syynä ovat valtion palkitsemisohjeet, joissa on kielletty johdon lisäeläkkeet. Etuusperusteiset lisäeläkkeet kiellettiin jo 2009, ja viime kuussa päivitettyjen ohjeiden mukaan lisäeläkkeitä ei käytetä lainkaan valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä.

Etuusperusteinen eläke tarkoittaa sitä, että yhtiö takaa työntekijälle tietyn suuruisen eläkkeen. Eläke on esimerkiksi 60 prosenttia toimitusjohtajan viiden viimeisen vuoden keskipalkasta.

Omistajaohjausosaston ylijohtajan Pekka Timosen mukaan järjestelyn poistuminen vähentää merkittävästi johdon palkitsemiskuluja, sillä eläkekustannukset ovat olleet erittäin korkeita.

Valtion kokonaan omistamat Veikkaus, Alko ja Itella ovat vastikään esitelleet uudet toimitusjohtajansa. Yhdelläkään heistä ei ole lisäeläkettä, toisin kuin edeltäjillään.

Timosen mukaan on todennäköistä, että yhtiöt joutuvat kompensoimaan lisäeläkkeen puuttumista nostamalla toimitusjohtajien kiinteää kuukausipalkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.