Vanhojen asuntojen kauppa hidastui kolmanneksella huhtikuussa – kiinteistönvälityksessä pelätään negatiivista kierrettä

Vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa 35 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus ennakkotietojensa mukaan.

Hinnat nousivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla noin kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja laskivat muualla maassa saman verran. Vanha kerrostaloasunto maksoi Helsingissä huhtikuussa 4  800 euroa neliöltä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat suurista kaupungeista eniten Turussa, jossa hintataso kipusi 3,6 prosenttia vuoden takaisesta. Helsingissä hinnat nousivat 2,5 prosenttia ja koko pääkaupunkiseudulla 1,9 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa hinnat laskivat vuodessa keskimäärin 2,2 prosenttia.

Kuudesta suurimmasta kaupungista hinnat laskivat ainoastaan Oulussa, jossa ne putosivat 3,8 prosenttia. Tampereella ja Vantaalla hinnat nousivat vajaan prosentin.

Tilastokeskus muodostaa tietonsa kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen perusteella.

Asuntojen kierto on jo hidastunut

Säästöpankin mukaan vanhojen asuntojen kysyntä nousi huhtikuussa selvästi viime vuotta korkeammalle tasolle maaliskuussa tapahtuneen romahduksen jälkeen. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo tiedotteessa haasteeksi kuitenkin sen, ettei uusia kohteita tule riittävästi myyntiin vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Rantanen kertoo, että tämä on jo johtanut asuntojen kierron hidastumiseen. Hän pelkää, että tilanne voi johtaa negatiiviseen kierteeseen asuntomarkkinoilla.

–  Kun uusia kohteita ei tule myyntiin, jää yhä useammalta uusi koti löytymättä ja asunnonvaihtoa siirretään. Oma koti päätetään laittaa myyntiin vasta, kun uusi sopiva löytyy. Ja kun vanha halutaan myydä ennen kuin ostetaan uusi, kaupanteko hidastuu ja kauppamäärät laskevat, Rantanen sanoo tiedotteessa.

Rantasen mukaan uteliaiden "renkaiden potkijoiden" määrä on laskenut asuntomarkkinoilla, mutta ostohalussaan varmat ovat yhä liikkeellä.

Samalla uusien myyntikohteiden määrä ja kysyntä on laskenut tuntuvasti, pankki kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.