Vapaata lapsen koulutien aloittamiseen – työvoimasta kilpaillaan palkan lisäksi eduilla

Suunnittelu- ja konsultointiyritys Rambollin ympäristöasiantuntija Risto Retkin sai työnantajaltaan yllättävän tarjouksen poikansa Roope Retkinin koulun aloituksen tukemiseksi. Yrityksessä työskentelevien ekaluokkalaisten vanhemmille tarjotaan mahdollisuus ottaa kolme päivää palkallista vapaata lapsen aloittaessa koulunkäynnin.

– En ole missään muualla moista tavannut. Työnantajan puolelta tulee kuva, että he välittävät työntekijöistään ja haluavat tukea perhetoimintaa, Risto Retkin toteaa.

Retkin kertoo käyttävänsä kolmen päivän vapaat saman tien tämän viikon torstaina ja perjantaina sekä ensi viikon maanantaina.

– Kyllä tämä helpottaa, kun nyt pääsee helpommin hakemaan ekaluokkalaista koulusta.

Roopen ensimmäinen koulupäivä Kuokkalan yhtenäiskoulussa kesti torstaina kolme tuntia, joten koulumatkan saattaminen ensimmäisinä päivinä ei olisi työssäkäyviltä vanhemmilta ilman vapaita onnistunut. Roopen äiti Kaisa Retkin työskentelee opettajana Palokassa.

– Toki olisimme Kaisan isää voineet hyödyntää, mutta onhan se parempi, että oma vanhempi pystyy tärkeänä päivänä olemaan mukana, Risto Retkin toteaa.

Perjantaina Roopen on tarkoitus mennä tutustumaan iltapäiväkerho Jälkkäriin. Jatkossa Kaisa-äidin on tarkoitus noutaa poika opetustuntiensa jälkeen sieltä, kun aamuisin liukuvalla työajalla toimistossa työskentelevä isä vie Roopen kouluun.

Rambollin koulunaloitusvapaa on käytössä ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Sen on tarkoitus tukea vanhempaa olemaan paremmin läsnä pienen koululaisen arjessa peruskoulun ensimetreillä. Yrityksen mukaan se on yksi konkreettisista tavoista rakentaa ihmislähtöistä työilmapiiriä.

‒ Moni työntekijämme elää ruuhkavuosiaan, jolloin hektinen ja toisinaan myös kuormittava asiantuntijatyö on sovitettava yhteen yksityiselämän velvollisuuksien kanssa. Haluamme työnantajana tukea työn ja yksityiselämän tasapainoa, kertoo Rambollin henkilöstöjohtaja Minna Koisti.

Rambollilla on Suomessa noin 2 300 työntekijää. Yritys arvioi koulunaloitusvapaan koskevan tänä syksynä noin sataa työntekijäänsä.

‒ Uskomme, että tällaiset panostukset työntekijöihimme sitouttavat ja auttavat heitä jaksamaan paremmin omassa työssään.

Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston yritysasiantuntija Tarja Hyvönen kertoo, ettei ole koskaan kuullut koulunaloitusvapaista, mutta vastaavat edut ovat yleistyneet.

– Työnantajat antavat nykyään erilaisia etuuksia, koska osaavasta työvoimasta on kova kilpailu. Palkka ei ole ainoa kilpailukeino. Näin pyritään luomaan positiivista mielikuvaa ja sitouttamaan työntekijää paremmin yritykseen. Mielestäni on erittäin positiivista, että tällaisia asioita löydetään.

Muiksi samankaltaisiksi etuuksiksi Hyvönen laskee muun muassa hyvinvointiin liittyvät etuudet, kuten kuntosalikortit.

– On hienoa, että nyt on löydetty myös perheeseen liittyviä etuuksia. Kun ajattelee kokonaisuutta työpäivien suhteen, niin eihän se valtavasti vie työaikaa, kun lapsi kerran aloittaa koulun.

Myös Risto Retkin näkee, että koulunaloitusvapaat voisivat yleistyä laajemminkin.

– Veikkaan, että moni vanhempi säästää muutenkin kesälomapäiviään koulunaloituksen kohdalle. Onhan tämä huima etu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .