Vapaavuori Etelä-Koreassa vauhdittamassa telakkakauppoja

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on matkustanut Etelä-Koreaan jouduttamaan telakkakauppoja. Ministerin on määrä tavata ensi viikolla eteläkorealaisen telakkayhtiön STX:n ylintä johtoa.

Kuluneella viikolla uutisoitiin, että valtio suunnittelee saksalaisen Meyer Werftin kanssa STX:n Turun telakkatoiminnan ostoa. Neuvotteluja kaupasta on tiettävästi käyty viime vuoden puolelta asti. Turun telakka on kamppaillut vaikeuksissa jo pitkään.

Vapaavuori toteaa tiedotteessaan toivovansa, että asiassa edettäisiin myös Etelä-Koreassa mahdollisimman ripeästi, vaikka neuvottelut ovatkin alkuvaiheessa.

Ministeri sanoi aiemmin viikolla uskovansa, että valtio voi luottaa saksalaisyhtiön arvioon telakkateollisuuden kannattavuudesta Suomessa. Valtio olisi lähdössä Turun telakan rahoittajaksi ja vähemmistöomistajaksi, mikäli kauppa toteutuu.

Vapaavuori on kuvaillut korealaisen STX:n kanssa käytyjä tähänastisia neuvotteluita vaivalloisiksi ja hitaiksi. Epäselvyyttä on ollut muun muassa siitä, haluaako STX myydä Turun ja Ranskan telakkansa yhdessä vai erikseen.

Meyer Werft on niin ikään ilmoittanut, että tarvitsee vielä lisätietoja Turun telakan tilanteesta ennen päätöksiä. Saksalaisyhtiö voisi rakentaa Turussa suurempia laivoja kuin nykyisillä telakoillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.