Vapaavuori: Fennovoiman lupa voinee edetä yksinkin

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo uskovansa, että Fennovoiman ydinvoimalupa voi edetä, vaikka TVO:n tapaus jäisi pöydälle huomisessa valtioneuvoston istunnossa.

- Tuon molemmat asiat huomenna valtioneuvoston käsittelyyn. Muodollisesti ne ovat kaksi eri asiaa ja käsitellään erikseen, Vapaavuori sanoi eduskunnassa.

Hän sanoo konsultoineensa asiasta myös oikeuskansleria. Hänen mukaansa asiassa eteneminen pitää kuitenkin katsoa lopullisesti huomenna valtioneuvoston istunnossa.

Vapaavuori on esittänyt, että valtioneuvosto hylkäisi huomenna TVO:n pyynnön lisäajasta lupaprosessiinsa. SDP haluaisi, että eduskunta pääsisi käsittelemään myös TVO:n tapauksen, sillä molemmat käsiteltiin eduskunnassa myös päätettäessä luvista alun perin vuonna 2010. Vapaavuori korostaa, että tähän ei ole laillisia perusteita, jos valtioneuvosto hylkää TVO:n pyynnön, kuten hän esittää.

Vapaavuori sanoo, että hän osasi odottaa esityksensä kohtaavan kritiikkiä TVO:lta ja tietyiltä elinkeinoelämän piireiltä.

- Mutta se oli kiistatta yllätys, että SDP:n piiristä näin vahvasti reagoitiin asiaan. Ottaen huomioon, että olen lukuisia kertoja jo huomattavan kauan aikaa sitten informoinut SDP:tä prosessin kulusta ja siitä, mihin johtopäätökseen olen todennäköisesti tulossa.

Vapaavuori sanoo, ettei ole vielä täysin ymmärtänyt SDP:n logiikkaa asiassa.

- Saa nähdä, miten he asian aikanaan perustelevat.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ota vielä kantaa siihen, miten valtioneuvostossa on toimittava ydinvoimalalupien käsittelyn yhteydessä.

Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kansliasta kertoo, että ministeri voi pyytää valtioneuvostoon tulevan asian pöydälle kerran tutustuakseen asiakirjoihin. Seuraavalla kerralla joku toinen ministeri voi tehdä samoin. Kolmannella kerralla asiassa on tehtävä päätös, ellei joku ministeri ole ollut poissa aiemmista istunnoista ja halua siksi vielä perehtyä asiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.