Vapaavuori: Johtajavaihdokset Fennovoimassa huolettavat

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan useiden Fennovoima-hankkeen avainhenkilöiden vaihtuminen tärkeällä hetkellä herättää huolia.

Vapaavuori sanoo STT:lle, että työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) on otettava huoli vakavasti. Ministeriön on hänen mukaansa varmistettava, etteivät johtajavaihdokset vaikuta oleellisesti meneillään olevaan lupaprosessiin.

Fennovoiman täydennyshakemus on parasta aikaa työ- ja elinkeinoministeriön käsittelyssä. Vapaavuori on luvannut esittää luvan hylkäämistä tai hyväksymistä valtioneuvostolle tämän kuun aikana.

- Ydinvoimalan rakentaminen on teknisesti vaativa, kallis, korkeaa turvallisuuskulttuuria edellyttävä ja pitkälle aikavälille sijoittuva hanke, jonka toteuttaminen vaatii yhtiön johdolta vahvaa sitoutumista ja vakaata otetta, Vapaavuori viestittää STT:lle Chilestä, jossa hän on vienninedistämismatkalla.

Fennovoimalta on Vapaavuoren mukaan edellytetty ja edellytetään edelleen organisaation ja osaamisen kehittämistä, jotta hanke voidaan toteuttaa.

- TEMin on nyt varmistauduttava siitä, että hakijaorganisaation muutoksilla ei ole oleellista vaikutusta meneillään olevaan lupaprosessiin.

Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Laukkanen myöntää, että uusien omistajien hankinta Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen on ollut hidasta. Hänen mukaansa Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen vaihtaminen Elina Engmanniin ei silti kerro paniikista.

- Ei tässä mitään paniikkinappulaa painettu.

Fennovoiman ja siitä enemmistön omistavan Voimaosakeyhtiö SF:n johtoon tuli täysremontti, kun samaan aikaan vaihdettiin Fennovoiman toimitusjohtaja sekä Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja. Laukkasen mukaan johtajavaihdosten suma on osin sattumaa.

Laukkasen mukaan Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja Antti Koskelainen erosi Outokummun pyynnöstä. Syynä oli se, että Koskelainen jätti perjantaina Outokummun energiajohtajan tehtävät. Outokummusta tulee Voimaosakeyhtiö SF:n hallitukseen jäseneksi Pekka Erkkilä.

Outokumpu on Voimaosakeyhtiö SF:n kautta Fennovoiman suurimpia omistajia. Fennovoimaa omistaa Voimaosakeyhtiö SF:n lisäksi venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.