Vapo aikoo myydä valtaosan maistaan

Energiayhtiö Vapo aikoo luopua lähes kaikesta maanomistuksestaan siten, että se voi jatkaa vuokralaisena aikaisemmin omistamiensa maiden hyödyntämistä.

Tällä hetkellä Vapolla on omistuksessaan noin 100 000 hehtaaria maata sekä sen lisäksi vuokrattuja alueita. Omistuksessa olevat maat sisältävät turvetuotantoon soveltuvien maiden lisäksi myös metsämaita, maatalouden käyttöön soveltuvia entisiä turvetuotantoalueita sekä erilaisia tuotantoalueiden reservi- ja tukialueita.

Vapo tiedotti tiistaina käynnistävänsä selvitystyön, jonka tavoitteena on tehostaa yhtiön raaka-aineenhankintaa sekä samalla vapauttaa maanomistukseen sitoutuneita pääomia muun liiketoiminnan kehittämiseen.

Vapolla oli turvetuotannossa viime kesänä noin 35 000 hehtaaria, josta noin kolmasosa on vuokrattu ulkopuolisilta maanomistajilta. Yhtiön mukaan uusien turvetuotantolupien saaminen oikeisiin maantieteellisiin kohteisiin on muuttunut selkeästi vaikeammaksi viime vuosien aikana. Yhtiöllä on samaan aikaan toisaalla vajaalla käytöllä olevaa turvetuotantoa varten hankittua maata ja joillakin alueilla pulaa sopivista raaka-ainelähteistä.

Vapon Polttoaineet -liiketoiminta-alueen liiketoimintajohtajan Pasi Koiviston mukaan tavoitteeksi on asetettu, että yhtiön maanomaisuuden järjestely toteutetaan ensi kesään mennessä. Maanomistusrakenteen mahdollinen muutos ei muuta voimassa olevia maihin kohdistuvia käytäntöjä.

– Vapo vastaa tuotantoalueista nyt ja tulevaisuudessa aivan samalla tavalla maanomistusmuodosta riippumatta. Vapo hakee tuotantoluvat, vastaa vesienkäsittelyjärjestelmien suunnittelusta ja rakentamisesta sekä lupaehtojen mukaisista tarkkailuvelvoitteista, Koivisto sanoo.

– Turvetuotannossa maahan liittyvä tietotaito on jatkossakin aivan toiminnan ytimeen kuuluvaa erikoisosaamisaluetta riippumatta siitä, kuka maapohjan omistaa, Koivisto sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .