Vapo mukaan kaasubisnekseen

Jyväskyläläisen valtionyhtiö Vapon ja OP-ryhmän yhdessä omistama rahasto, Vapo Lämpövoima Ky, on voittanut tarjouskilpailun Fazerin Lappeenrannan makeistehtaan uuden kattilalaitoksen rakentamisesta ja lämmön ja höyryn toimittamisesta. Investoinnin kokonaisarvo on noin kaksi miljoonaa euroa.

– Vanhan kaasukattilan korvaava uusi kaasulaitos käyttää alussa polttoaineenaan maakaasua, mutta se suunnitellaan siten, että siirtyminen biokaasuun on mahdollista saatavuuden parantuessa, kertoo Vapon myyntipäällikkö Tapio Pötry.

Hänen mukaansa investointi on erittäin merkittävä päänavaus Vapolle.

– Se on viime keväänä perustetun Vapo Lämpövoima Ky:n ensimmäinen investointikohde ja Vapon ensimmäinen höyrylaitos, jonka pääpolttoaineena on maakaasu.

Pötry harmittelee, että Vapo mielletään usein pelkäksi polttoaineiden toimittajaksi:

– Strategiamme on olla entistä enemmän erilaisten energiaratkaisujen toimittaja. Lähtökohtaisesti haluamme ratkaista asiakkaidemme energian tuotanto-ongelmat sulkematta etukäteen pois mitään yhteistyömallia tai energian tuotantomuotoja.

Lappeenrannan investoinnissa Vapo Lämpövoima Ky rakennuttaa ja omistaa kohteen, Vapo Oy vastaa laitoksen rakennuttamisesta ja operatiivisesta toiminnasta ja Fazer ostaa pitkäaikaisena asiakkaana laitokselta tarvitsemansa energian.

Rakennustyöt aloitetaan tulevana kesänä ja energiantuotanto alkaa laitoksella ensi vuoden lopussa. Kattiloiden kokonaisteho on 16 megawattia.

– Laitos on varsin suuri energiankäyttäjä. Vuodessa makeistehtaalle toimitetaan höyryenergiaa yli 40 gigawattituntia , mikä vastaa yli 2 500 suuren omakotitalon vuotuista lämmöntarvetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .