Vapolla on kahden vuoden turvevarastot

Suomessa on monena talvena ollut huoli turpeen riittävyydestä, mutta ei ole enää. Energiayhtiö Vapolla oli viime vuoden lopussa varastossa noin 19 terawattitunnin verran, mikä vastaa lähes kahden vuoden kysyntää.

– Vapo on panostanut omalta osaltaan huoltovarmuuteen kasvattamalla tietoisesti polttoainevarastojaan, toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny selvittää.

Varastoja ovat kasvattaneet turpeen myynnin lasku huippuvuosista alle puoleen aiempien vuosien veronkiristyksen takia ja kaksi hyvää turvetuotantokesää.

Vapon touko–joulukuun osavuosikatsauksen mukaan energiaturpeen myynti kasvoi euroissa 2,1 prosenttia ja oli 5,7 terawattituntia.

Energiaturpeen polttoainevero laski vuoden 2015 alussa 4,9 eurosta 3,4 euroon megawattitunnilta. Metsähakkeen sähköntuotannon tuki nousi vastaavasti. Samanaikaisesti tuontipolttoaineiden verotus kiristyi.

Yli-Kyyny arvioi, että verojen ja tukitasojen muutosten kokonaisvaikutus markkinoihin ja yhtiön tulokseen näkyy selvemmin vasta seuraavalla lämmityskaudella. Yhtiö odottaa valtioneuvoston pysyvän suunnitelmassaan laskea energiaturpeen veroa vuonna 2016 vuoden 2012 tasolle eli 1,9 euroon megawattitunnilta.

Vapon koko liikevaihto pieneni touko–joulukuussa 365,5 miljoonasta eurosta 291,8 miljoonaan euroon. Suurimpia selittäjä ovat Hankasalmen sahan myynti Versowoodille runsas vuosi sitten ja Ruotsissa tehdyt yhtiöjärjestelyt.

Vapon liiketulos parani 7,4 miljoonasta 10,9 miljoonaan euroon kertaluonteisten erien ansiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.