Vapon liikevaihto pieneni ensimmäisellä vuosikolmanneksella – Lämmin kesä vähensi polttoaineiden ja lämmön myyntiä

Jyväskyläläisen energia- ja turpeentuottajayhtiö Vapo Oy:n liikevaihto laski tilikauden ensimmäisellä vuosikolmanneksella touko–elokuussa 90,8 miljoonaan euroon. Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla liikevaihto kertyi liki viisi miljoonaa euroa enemmän.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että poikkeuksellisen lyhyeksi jääneen puutarhasesongin vuoksi Kekkilä-konsernin harrastajaviljelijöille suunnattu myynti jäi selvästi vertailukautta pienemmäksi niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Lämmin kesä vähensi myös konsernin polttoaineiden ja lämmön myyntiä kaikilla markkina-alueilla.

Liikevoittolukemien valossa tilikauden ensimmäinen vuosikolmannes oli energialiiketoiminnassa ennakoidusti tappiollinen. Toiminta keskittyi polttoaineiden tuotantoon ja samaan aikaan asiakkaiden lämmityksen tarve oli alhaisimmillaan. Konsernin liiketappio ensimmäisellä vuosikolmanneksella oli 10,6 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavana ajanjaksona tappiota kertyi kymmenen miljoonaa.

Tulosta heikensivät muun muassa myynnin jääminen edellisvuodesta ja öljyn hinnan mukana kohonneet kuljetuskustannukset.

Sen sijaan käyttökate parani näkyvästi viime vuoden kolmanneksen 4,8 miljoonasta eurosta tämän vuoden touko–elokuun 7,3 miljoonaan euroon.

Useamman vuoden alhaisen turvetuotannon jälkeen yhtiö päätti hyödyntää lämpimän turvetuotantokesän mahdollisimman tehokkaasti ja investoi käyttöpääomaan. Turvetuotanto onnistui Suomessa, Virossa ja Ruotsissa jopa suunniteltua paremmin, joten tuotantotavoitteet ylittyivät selkeästi Suomessa ja Virossa tänä kesänä. Tämä näkyy kasvaneina varastotasoina, jotka osaltaan hieman heikentävät tunnuslukuja.

Yhtiö uskoo turpeen ominaisuuksiin kasvualustana

Vapo kertoi lokakuun alussa, että yhtiön Grow&Care-divisioona ja hollantilainen BVB Substrates yhdistävät voimansa muodostaen Euroopan suurimman kasvualustayrityksen Kekkilä-BVB:n. Kuluvan tilikauden yksi tärkeimmistä tavoitteista on saattaa Kekkilä-BVB:n yritysjärjestely valmiiksi kevään 2019 aikana.

– Kaupungistuminen ja ilmastomuutos lisäävät puhtaan ja kasvipohjaisen lähiruuan kysyntää ja turpeen ominaisuudet kasvualustana tukevat sekä vastuullista ruuantuotantoa että vähentävät kasteluveden tarvetta. Kiinnostus hyvinvointiin tukee paitsi ammattiviljelyä myös luonnonläheisempää elämäntyyliä. Nämä trendit vaikuttavat positiivisesti kuluttajakysyntään sekä kierrätykseen ja viherrakentamiseen liittyviin liiketoimintoihin, uskoo toimitusjohtaja Vesa Tempakka yhtiön tiedotteessa.

Jos Kekkilä-BVB-yhdistyminen toteutuu suunnitellusti vuoden 2019 alussa, Vapo-konsernin liikevaihdon ja tuloksen odotetaan vielä parantuvan tilikauden aikana.

Painopiste polttoaineista kohti räätälöityjä energiaratkaisuja

Energy-divisioonan liiketoiminnan tavoitteena on siirtää liiketoiminnan painopistettä polttoaineista yhä enemmän kohti räätälöityjä energiaratkaisuja. Uutena välineenä konsernilla on osallistuminen alan tarjouskilpailuihin keväällä perustetun Vapo Lämpövoima Ky:n kautta.

Tilikauden ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana Vapo on vienyt eteenpäin hankkeita, jotka tähtäävät turpeesta valmistettavaan aktiivihiileen ja uusiin kuitutuotteisiin. Tällä hetkellä yhtiö odottaa viranomaisilta päätöksiä aktiivihiilitehtaan ympäristöluvista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .