Varapääjohtaja: Kansanäänestyksen tulos vaikuttaa EKP:n tukeen

Euroopan keskuspankin varapääjohtaja Vitor Constancio vihjaa, että EKP voisi myöntää lisää hätärahoitusta kreikkalaispankeille, jos kreikkalaiset hyväksyvät talouskuripaketin sunnuntaina. Varmaa tuen jatkaminen ei hänen mukaansa kuitenkaan ole.

Constancion mukaan kielteisten äänien voitto tarkoittaisi sitä, että ratkaisua velkojien ja Kreikan välille on paljon vaikeampi löytää. Hän lisäsi, että tällä olisi vaikutuksia myös EKP:n päätöksiin.

– Mikään muu ei ole meille merkityksellistä, Constancio sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kreikkalaiset äänestävät sunnuntaina siitä, ovatko he valmiita hyväksymään taloudellisen tuen ehdoksi asetetut säästövaatimukset.

EKP on toistaiseksi pitänyt hätärahoituksensa määrän ennallaan, mutta ei ole myöskään nostanut sitä Kreikan pyynnöstä huolimatta.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on tänään puhunut voimakkaasti kielteisen kansanäänestystuloksen seurauksista. Kreikan neuvotteluasetelma olisi hänen mukaansa dramaattisesti heikompi, jos kansa päättäisi hylätä talouskuripaketin. Kreikan hallitus vakuuttaa päinvastaista.

Kreikan pankkien on määrä avautua uudestaan ensi tiistaina. Kreikan pankkiyhdistyksen johtajan Louka Katselin mukaan pankkien käteisvarat riittävät maanantaille asti, mutta sen jälkeen pankkien tilanne riippuu EKP:sta. Yhdistyksen mukaan mukaan käteisvaroja arvioidaan olevan noin miljardi euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.