Vattenfall korottaa siirtomaksuja elokuussa

Vattenfall Verkko Oy nostaa sähkön siirto- ja perusmaksuja 1.8.2008 alkaen noin 3 prosenttia. Korotuksen vaikutus sähkölaskun loppusummaan on yhtiön mukaan 1-2 prosenttia. Sähkön kokonaishinta muodostuu sähkön siirrosta ja sähkön myynnistä sekä veroista.

Vattenfall Verkko Oy:n varatoimitusjohtaja Tapani Liuhala perustelee korotuksia yleisellä kustannustason nousulla, mikä on kasvattanut myös sähköverkon kunnossapidon ja rakentamisen kustannuksia. Korotuksilla varmistetaan hänen mukaansa sähkönjakelun toimitusvarmuus.

Vattenfall muistuttaa hinnakorotustiedotteensa pitkässä selitysosassa, että sähkön siirtohinnassa perusmaksuineen asiakas maksaa sähköverkon ylläpidosta, johon kuuluu verkon kunnostaminen ja uudistaminen sekä uuden verkon rakentaminen. Verkkopalveluiden hinnoittelu sisältää sähköverkon käytönvalvonnan ja vikapalvelun ympäri vuorokauden sekä vikojen korjauksen kaikissa tilanteissa. Palveluun kuuluvat myös johtokatujen vuokraus ja ylläpito raivauksineen.

Hinnoittelu sisältää myös valtakunnallisen kantaverkon rakentamisen ja ylläpidon kustannukset. Verkkoyhtiön vastuulla on myös hoitaa valtiolle sähkövero, jota sähkönkäyttäjä maksaa senttejä kilowattitunnilta. Lisäksi valtio perii kaikesta sähkölaskussa laskutettavasta 22 % arvonlisäveron. Verkkoyhtiön täytyy myös mitata asiakkaan sähkön kulutuksen määrä ja toimittaa kulutustiedot sähkönmyyjille.

Vattenfall Verkon sähköverkosta suurin osa on maaseudulla, jossa johtopituudet ovat pitkiä ja asiakastiheys kaupunkiyhtiöitä harvempi. Asiakkaita Vattenfallilla on 380 000 ja sähköverkkoa yli 60 000 kilometriä eli puolitoista kertaa maapallon ympäri.

Hinnanmuutoksen vaikutukseksi Vattenfall laskee 2 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan kerrostaloasunnon osalta 0,37 euroa kuukaudessa.. Sähkölämmitteisen 18 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan omakotiasukkaan sähkölasku nousee keskimäärin 1,79 euroa kuukaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.