Vattenfall lentokuvaa sähköverkkonsa

Vattenfall lentokuvaa 7 000 kilometriä sähköverkkoa tänä kesänä. Yhtiön mukaan laajamittaiset 3D-kuvaukset helpottavat verkon huolto- ja ravaustöitä.

Yhtiö on testannut helikopterista kuvatun 3D-kuvan ja tietokoneanalyysin yhdistelmää pari vuotta. Testauksissa on varmistunut, että kuvaukset tehostavat sähköverkon tarkastuksia. Tänä kesänä Vattenfall laajentaa lentokuvaukset koko toimialueelleen. Perinteisesti verkon kuntotarkastukset on tehty maastossa kävellen.

Suunnittelupäällikkö Jouni Pylvänäinen Vattenfall Verkko Oy:stä kertoo, että matalalla sähköverkon yläpuolella lentävässä helikopterissa on erilaista kuvamateriaalia tallentavia kameroita. Ne tallentavat sekä tarkkaa lähikuvaa sähköverkosta että laajaa kuvaa johtoalueen ympäristöstä. Keski-Suomessa Vattenfall kuvaa lähes 2 000 kilometriä sähköverkkoa.

Verkostotarkastaja voi 3D-laseilla "lentää" työpöytänsä ääressä maastossa kuvatun verkko-osuuden ja tutkia sekä verkon että johtokadun kunnon. Samaan kohteeseen voi kuvien avulla palata yhä uudelleen. Tallennettuun kuvamateriaaliin voidaan tietokoneella liittää suoraan työohjeet kohteen raivauksesta tai kunnostustöistä.

- Lähetämme asentajat ja raivaajat valmiit työohjeet mukanaan laittamaan paikat kuntoon, mikä tehostaa palveluamme, Pylvänäinen selvittää.

Hänen mukaansa kuvat ovat niin tarkkoja, että niissä näkyvät jopa eristimien murtumat.

- Aiempi raivauskierto ei pystynyt aina riittävästi ottamaan huomioon eri alueiden erilaista puustonkasvua. Nyt kuvat antavat tukea ennakoivaan vianhoitoon muun muassa tarjoamalla tietoa reunapuista, jotka ovat todennäköisiä vianaiheuttajia, Pylvänäinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.