Veikkaus ei enää hämmennä peliautomaattien ja muiden pelien luvuilla – perusteli vanhaa ja uutta ilmoitustapaa kansainvälisellä käytännöllä

Rahapeliyhtiö Veikkaus ei enää sekoita peliautomaattipelien pelikatetta ja muiden pelien liikevaihtoa ilmoittaessaan kokonaisliikevaihdostaan. Keväällä julkaistuissa vuoden 2019 tulosluvuissaan Veikkaus raportoi rahapeleistä peliryhmittäin eriteltynä pelikatteen.

Yhtiö ei edelleenkään ilmoita todellista liikevaihtoaan tilinpäätöksessään, mutta siihen liitetyssä toimintakertomuksessa "pelaamisen kokonaisvolyymiksi" kerrotaan viime vuodelta noin 12,5 miljardia euroa. Kyseessä on liikevaihto, jota Veikkaus ei ole aiemmissa vuosiraporteissaan kertonut.

Veikkauksen liikevaihto on moninkertainen tuloslaskelmassa raportoituun 1,7 miljardin pelikatteeseen verrattuna. Aiemmassa, vuoden 2018 tilinpäätöksessä Veikkaus laski liikevaihdon useimmista peleistään. Kuitenkin raha-automaattipelien liikevaihto ilmoitettiin maksetuilla voitoilla vähennettynä, eli käytännössä raha-automaattipeleistä ilmoitettiin tuolloin pelikate liikevaihtona.

Tämän seurauksena Veikkaus esitti vuoden 2018 liikevaihdokseen noin kolme miljardia euroa, kun todellinen liikevaihto oli 13 miljardia, kuten Ylen MOT-toimitus viime syksynä kertoi. Liikevaihdosta siis suurin osa syntyy rahapeliautomaateista, mutta Veikkaukselle jäävästä 1,7 miljardin pelikatteesta automaattien osuus on noin 0,7 miljardia.

–  On ehdottomasti selkeämpää raportoida kaikki peliryhmät samalla tavalla eli samalla myös tämä vertailukelpoisuus helpottuu eri tuoteryhmien välillä. Otimme sen käytännön, mikä kansainvälisesti on vallitseva käytäntö alalla. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkyy pelikate samalla tavalla kuin meillä nyt, Veikkauksen talousjohtaja Regina Sippel sanoo STT:lle.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski perusteli MOT:n haastattelussa viime syksynä Veikkauksen aiempaa tapaa sekoittaa pelikate ja liikevaihto sillä, että kyseessä on rahapelialan normaali käytäntö. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ainakaan pohjoismainen käytäntö.

Poikkeuksellinen käytäntö

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ekonomisti Lasse Pöyry pitää poikkeuksellisena, että Veikkauksen kaltainen iso yhtiö ei ilmoita liikevaihtoaan tuloslaskelmassa.

Pöyry on työssään tutkinut Veikkauksen toimintaa. Hänen mielestään olisi hyvä, jos Veikkaus täydentäisi ilmoittamiaan lukuja tiedoilla peliryhmien liikevaihdosta. Pelikatteen ja liikevaihdon avulla kuka tahansa pystyisi helposti laskemaan, mikä on ollut keskimääräinen palautusprosentti eri peliryhmissä.

Pöyryn mukaan liikevaihtotiedot toisivat hyvin esiin, miten Veikkauksen erilaiset rahapelit eroavat toisistaan. Näin kävisi ilmi, miten suuri liikevaihto tarvitaan tietyn pelikatteen muodostumiseen.

Esimerkiksi rahapeliautomaateilla liikevaihto voi olla kymmenkertainen pelikatteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että peliautomaateissa on verrattain korkea palautusprosentti.

–  Peliautomaateissa raha kiertää tyypillisesti monta kertaa ennen kuin se jää automaattiin ja Veikkauksen kassaan, Pöyry sanoo STT:lle.

Pelaajan pitäisi saada enemmän tietoa

KKV:n Pöyryn mukaan on tietynlainen parannus aiempaan, että Veikkaus raportoi nyt kaikista peleistään saman luvun eli pelikatteen. Hän ei pidä liikevaihdon puuttumista hämäävänä, sillä pelikate kertoo parhaiten siitä, miten paljon rahaa ihmiset häviävät Veikkaukselle.

–  Tietysti kaikkein parasta olisi, että ilmoitettaisiin molemmat suureet eli pelikatteen lisäksi myös liikevaihto kaikkien pelien osalta.

Pöyry ei usko, että kumpikaan luku lopulta kertoo yksittäiselle pelaajalle mitään pelaamisen riskeistä. Hänen mielestään ihmisten tulisi saada tietoa pelaamisestaan sillä hetkellä, kun he pelaavat rahapeliautomaatteja tai muita pelejä.

Tämän pitäisi olla mahdollista jo lähitulevaisuudessa, kun tunnistautumista laajennetaan Veikkauksen peleissä. Kauppoihin ja kioskeihin sijoitetuilla peliautomaateilla voi pelata vain tunnistautuneena ensi vuoden tammikuusta alkaen.

–  Veikkaukselle pelaamisesta kertyvä data mahdollistaisi jatkossa nykyistä paremmin ajantasaisen informaation jakamisen kuluttajalle ja lisäisi pelaamisen hallinnan mahdollisuuksia. Esimerkiksi peliautomaatilla voisi kuluttajalle kertoa, kuinka pitkään ja millä summalla hän on jo pelannut, sekä vertailla näitä tietoja keskimääräiseen pelaajien käyttäytymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.