Venäjän tuontikielto voi aiheuttaa kriisin Euroopassa

Venäjän asettama ruuan tuontikielto vaikuttaa kymmenen prosentin verran EU:n ruokavientiin, arvioivat kansainväliset asiantuntijat uutistoimisto AFP:lle. Ylitarjontaa voi syntyä niin paljon, että vaikutukset aiheuttavat kriisin EU-alueelle.

Venäjä tuo 35 prosenttia kuluttamastaan ruuasta. EU:n tuonnin arvo on 12 miljardia euroa vuodessa.

Maailmankauppajärjestö WTO on liian hidas toimija puuttumaan pakotekierteeseen, arvioi Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

WTO:n sääntöjen mukaan pakotteita ei saa asettaa muita jäsenmaita vastaan, elleivät esimerkiksi terveyskysymykset anna siihen poikkeussyytä.

Vuoren mukaan pakotteiden riitauttaminen WTO:ssa kestäisi kuitenkin vähintään pari vuotta, joten järjestö ei pysty toimimaan kansainvälisen kaupan poliisina.

Venäjän asettamat vastapakotteet ovat ajaneet sijoittajat turvasatamana pidettyjen tuotteiden äärelle. Suosiota ovat saavuttaneet esimerkiksi turvallisina pidettyjen valtioiden velkakirjat ja kulta, joka nousi 1 300 dollariin unssilta.

Suomen kasvu voi jäädä Venäjän vastapakotteiden pitkittyessä ensi vuonna nollaan, sanoo pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta. Syynä ovat Venäjän vastapakotteiden välilliset vaikutukset, kuten vaikutukset eurooppalaiseen kysyntään ja vientiin.

- Kun tilanne on menossa näin vakavaan suuntaan, vaikutukset yleiseen luottamukseen talouskehityksestä vähentävät investointeja ja kulutusta.

Osa pakotteista on jo laskettu Nordean -0,5 prosentin bkt-kasvuennusteeseen, minkä vuoksi suurimmat vaikutukset näkyvät vasta ensi vuoden talousennusteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.