Venäläiset kiistivät erityissyyt suomalaisten alusten riskiluokituksen nostoon

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen puhui asiasta tänään puhelimessa Venäjän federaation liikenneministeriön varaministerin Sergei Aristovin kanssa.

Venäläiset kiistävät, että heillä olisi ollut jokin erityinen syy nostaa suomalaisten rahtialusten riskiluokitusta, kertoo kansliapäällikkö Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä STT:lle.

– Venäläisten mukaan heillä on vain lisätty resursseja ja ryhdytty tekemään tarkemmin alusten tarkastuksia, eivätkä ne liity mihinkään erityiseen lippuvaltioon, Pursiainen sanoo.

Pursiainen puhui asiasta tänään puhelimessa Venäjän federaation liikenneministeriön varaministerin Sergei Aristovin kanssa.

Suomen varustamot -etujärjestön toimitusjohtaja Tiina Tuurnala sanoi STT.lle, ettei suomalaisia rahtialuksia lupauksen mukaisesti ole perjantain jälkeen pysäytetty Venäjällä.

– Meille on tärkeää, että prosessi jatkuu niin, että turhat pysäytykset poistetaan kansainvälisistä rekistereistä, Tuurnala sanoi. 

Pursiaisen mukaan tästä ei ministeriöiden välillä kuitenkaan puhuttu, vaan merenkulkuviranomaiset saavat keskustella sen asian.

Venäjän satamissa on pysäytetty joulun jälkeen seitsemän suomalaista alusta. Normaalisti suomalaislaivoja pysäytetään maailmanlaajuisesti vain pari kertaa vuodessa. Tavallisesti alus pysäytetään, jos sen papereissa on puutteita tai jos se ei voi jatkaa matkaansa turvallisesti.

"Tarkastusten määrät lisääntyneet Suomessakin"

Pursiainen kertoo ehdottaneensa, että Suomen ja Venäjän merenkulkuviranomaiset tapaisivat mahdollisimman pian ja puisivat tilannetta läpi.

– Tarkastusten määrät ovat Suomessakin kiistatta lisääntyneet. Suomessakin on aktivoiduttu tarkastustoiminnassa. Se käydään nyt kiihkottomasti läpi venäläisten viranomaisten kanssa.

Pursiainen kertoo tapaavansa Aristovin kasvotusten ensi viikolla muissa merkeissä.

– Mietimme siinä yhteydessä, pitääkö merenkulkuviranomaisten yhteistyö säännöllistää. Meillä on merenkulun sekakomissio, mutta varsinaiset tarkastajat eivät ole siihen yhteistyöhön tähän saakka osallistuneet.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoi perjantaina, että suomalaisten rahtialusten pysäytystarkastukset Venäjällä ovat ohi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.