Venäläisten Suomen-matkailu yhä alamäessä – kummoista kasvua ei odotettavissa

Venäläismatkailijoiden määrä ja kulutus vähenevät kuitenkin hitaammin kuin viime vuonna.

Venäläisten matkailijoiden määrä ja kulutus Suomessa vähenevät edelleen, mutta hitaammin kuin viime vuonna, ilmenee Kaupan liiton selvityksestä. Liitto arvioi, että pohja häämöttää.

Venäläismatkailijat vähenivät tammi–elokuussa 11 prosenttia, invoice-kuitit seitsemän ja tax-free-ostokset 25 prosenttia vuotta aiemmasta. Vuosi sitten vastaavat pudotukset olivat yli 30, 30 ja 48 prosenttia. Invoice-kauppa tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolella asuva asiakas saa veronpalautuksen samasta liikkeestä seuraavalla asiointikerralla. Tavanomaisessa tax-free-kaupassa asiakas saa palautuksen rajalla poistuessaan Suomesta. Invoice-kaupassa asiakas saa verosta isomman osan takaisin kuin tax-free kaupassa, mutta palautuksen saaminen siis kestää kauemmin.

Yksittäisen venäläismatkailijan kokonaiskulutus Suomessa kutistui tammi–elokuussa 156 eurosta 148 euroon ja ostoksiin käytetty määrä 122 eurosta 117 euroon.

– Vaikka venäläisten kulutus yhteensä Suomessa voi tänä vuonna pienentyä 15 prosenttia, vapaa pudotus alkaa olla ohi. Merkittävää venäläisten kulutuksen kasvua ei ensi vuonnakaan Suomessa kannata odottaa, sillä venäläisten ostovoima ei parane ilman reipasta talouskasvua – ja sitä ei ole näkyvissä, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kaupan liiton selvitykseen haastateltiin tammi–elokuussa 5 801 Suomesta lähtevää vähintään 15-vuotiasta venäläistä ja syyskuusta 2015 elokuuhun 2016 yhteensä 7 379 venäläistä. Haastattelut toteutti Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.