Venäläisturistien määrä kutistui vuodenvaihteessa jopa puolella

Vuodenvaihteen venäläisturistien määrän arvioidaan vähentyneen vuoden takaisesta jopa puolella ja vähintään kolmanneksella. Tammikuun viralliset yöpymistilastot saadaan maaliskuussa.

Matkailunedistämiskeskus MEK:n aluepäällikkö Arto Asikainen arvioi, että ruplan arvon romahduksen lisäksi poliittinen tilanne on vaikuttanut ihmisten mielialaan ja matkustushaluihin.

– Koko vuosi on ollut vaikea. Kun vielä osalta Venäjän valtionvirkamiehistä otettiin passit työnantajan haltuun, niin siinä putosi reilusti matkustajapotentiaalia, Asikainen sanoo.

Passien takavarikoimisen taustalla oli valtionvirkamiehiä koskeva kehotus pidättäytyä ulkomaan matkoista maihin, joilla on kahdenvälinen luovutussopimus Yhdysvaltojen kanssa ja mahdollisuus joutua rikostapauksessa luovutetuksi USA:han. Näiden yli sadan maan listalla on myös Suomi.

Positiivista palautetta Asikainen on kuullut ainoastaan Kuusamon seudulta. Nordic Holiday Services Oy:n toimitusjohtaja Matti Pohjolan mukaan Kuusamossakin oli vähennystä venäläismatkailijoiden määrässä. Lisäksi vuosi sitten toteutuneet neljä charter-lentoa Ukrainasta jäivät nyt pois.

– Venäjän neljä charter-lentoa Moskovasta ja Samarasta toteutuivat. Olimme myös aloittamassa uutta charter-lentokohdetta Venäjältä, mutta se ei toteutunut.

Pohjolan mukaan kotimaan matkailu korvasi vähentynyttä Itä-Euroopan turismia. Myös paikalliset kauppiaat ovat raportoineet plusmiinusnolla-tilanteesta.

Asikaisen mukaan Suomea markkinoidaan jatkossakin Venäjällä.

– Emme ole heittämässä kirvestä kaivoon, ja Suomi toivottaa venäläiset matkailijat tervetulleiksi. Esittelemme vahvuuksiamme matkanjärjestäjille, lehdistölle ja tavallisille kaduntallaajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.