Venäläisviranomainen: Päätös kielloista tulee olemaan merkittävä

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitoksen mukaan päätös maataloustuotteiden tuontikielloista ja -rajoituksista tulee olemaan "varsin merkittävä". Terveyslaitoksen edustaja kertoo, että kieltolistalle joutuu ainakin Yhdysvalloista tuotu siipikarja. Edustaja ei suostunut kertomaan, mitä muita tuotteita kieltolistalle joutuu.

Lista tuotteista, joiden tuontia Venäjälle rajoitetaan tai kielletään, vahvistetaan viimeistään huomenna, kertoo venäläinen talouslehti Vedomosti. Lehden mukaan listalle tulee vihanneksia, hedelmiä ja lihatuotteita. Sen sijaan viiniin tai lastenruokiin vastapakotteet eivät Vedomostin mukaan vaikuta.

Venäjä tuo joka vuosi elintarvikkeita yhteensä noin 30 miljardin dollarin edestä. Merkittävä osa elintarvikkeista tuodaan maista, jotka ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan, eli EU:sta, Yhdysvalloista, Japanista, Australiasta ja Kanadasta.

Venäjän hallitus valmistelee parhaillaan listaa niistä tuotteista, joihin vastapakotteiden on tarkoitus kohdistua. Hallinnon tiedottaja kertoi asiasta valtiolliselle RIA Novosti -uutistoimistolle.

Tarkkaa tietoa Venäjän suunnittelemista vastapakotteista ei vielä ole, kerrotaan ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta. Apulaisosastopäällikkö Ilkka Saarisen mukaan Venäjän mahdollisten vientirajoitteiden merkitystä pystytään arvioimaan vasta, kun tiedetään täsmälleen, mitä rajoitteet koskevat.

Tiedossa on koko ajan ollut, että Venäjä saattaa asettaa vastapakotteita sanktioita asettaneille maille, Saarinen huomauttaa.

Venäjä on ilmoittanut määräävänsä ruoan ja maataloustuotteiden tuontikieltoja tai tuonnin rajoituksia maille, jotka ovat asettaneet sille pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi.

Jos Venäjä rajoittaisi tietyn elintarvikeryhmän kauppaa, se voisi Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan vaikuttaa suomalaisiin elintarvikeyrityksiin ja hieman koko kansantalouteenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.