Verkkovalvontalain valmistelu kerää kritiikkiä

Suunnitelmat lisätä viranomaisten verkkovalvontaoikeuksia ovat herättäneet Suomessa viime aikoina poikkeuksellisen paljon keskustelua. Keskustelun polttopisteessä ovat olleet erityisesti kansalaisten yksityisyyden suoja, yritysten tietoturva ja valtion turvallisuus.

Poliisi ja Puolustusvoimat ovat perustelleet viranomaisten valvontaoikeuksien lisäämistä sillä, että näin sekä ihmisten, yritysten että valtion turvallisuus olisi entistä parempi, kun viranomaiset pystyisivät entistä aiemmin havaitsemaan rikoksia.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaati Helsingin Sanomissa verkkotiedustelulain valmistelun aloittamista alusta, koska valmistelussa on huomioitu ainoastaan turvallisuusviranomaisten näkökulma. Häkämiehen mukaan viranomaisten oikeus verkkotiedusteluun vähentäisi investointeja Suomeen, koska yritykset pelkäisivät muun muassa viranomaisten tietovuotoja toisille yrityksille.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikön, prikaatikenraalin Harri Ohra-ahon mielestä kansalaisten ja yritysten tietoturva-asiat eivät ole vastakkain kansallisen tietoturvan kanssa.

- Elinkeinoelämän ja viranomaisten kesken löytyy työryhmässä varmasti hyvä yhteisymmärrys, Ohra-aho sanoo STT:lle ja viittaa tiedonhankintalakia selvittävään työryhmään, jonka asiantuntijajäsen hän on.

Poliisi ja Puolustusvoimat ovat painottaneet olevansa kiinnostuneita erityisesti rajat ylittävästä verkkoliikenteestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia

Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna – Norja Pohjoismaiden ykkönen

Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.