Verkkovalvontalain valmistelu kerää kritiikkiä

Suunnitelmat lisätä viranomaisten verkkovalvontaoikeuksia ovat herättäneet Suomessa viime aikoina poikkeuksellisen paljon keskustelua. Keskustelun polttopisteessä ovat olleet erityisesti kansalaisten yksityisyyden suoja, yritysten tietoturva ja valtion turvallisuus.

Poliisi ja Puolustusvoimat ovat perustelleet viranomaisten valvontaoikeuksien lisäämistä sillä, että näin sekä ihmisten, yritysten että valtion turvallisuus olisi entistä parempi, kun viranomaiset pystyisivät entistä aiemmin havaitsemaan rikoksia.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaati Helsingin Sanomissa verkkotiedustelulain valmistelun aloittamista alusta, koska valmistelussa on huomioitu ainoastaan turvallisuusviranomaisten näkökulma. Häkämiehen mukaan viranomaisten oikeus verkkotiedusteluun vähentäisi investointeja Suomeen, koska yritykset pelkäisivät muun muassa viranomaisten tietovuotoja toisille yrityksille.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikön, prikaatikenraalin Harri Ohra-ahon mielestä kansalaisten ja yritysten tietoturva-asiat eivät ole vastakkain kansallisen tietoturvan kanssa.

- Elinkeinoelämän ja viranomaisten kesken löytyy työryhmässä varmasti hyvä yhteisymmärrys, Ohra-aho sanoo STT:lle ja viittaa tiedonhankintalakia selvittävään työryhmään, jonka asiantuntijajäsen hän on.

Poliisi ja Puolustusvoimat ovat painottaneet olevansa kiinnostuneita erityisesti rajat ylittävästä verkkoliikenteestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.